Парола „чекам посао” постоји само у Србији

У Години предузетништва, којом је 2016. прогласила Влада Србије, посебно место заузимају млади и њихово укључивање у бизнис.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручује младима да морају да се обуче за будуће потребе тржишта рада и морају постати свесни значаја предузетништва. Илуструјући податак колики је недостатак свести о предузетнштву у Србији, он је указао на то да само код нас постоји изрека „чекам посао”, која, како је приметио, није преводива ни на један језик.

У Србији више од половине незапослених чине особе старе до 35 година. Најновији подаци Републичког завода за статистику показују да је на тржишту рада Србије незапослено 90.000 младих од 20 до 24 године и 100.000 оних старих између 25 и 29 година. Стопа незапослености у Србији у другом кварталу прошле године износила је 17,9 одсто, а међу младима старим између 15 и 30 година тај проценат је готово 50 одсто. Јасно је да су шансе да се та армија младих запосли код других послодаваца веома мале, поготово што то зависи од инвеститора и њихове спремности да отварају нова радна места у Србији. Због тога је држава одлучна да младе стимулише у предузетништву, што укључује и стварање законског оквира и подстицајних мера за оснивање омладинских компанија. Реч је о форми омладинске компаније која постоји у ЕУ  и предвиђа олакшице за младе почетнике у бизнису.

Директорка сектора Привредне коморе Србије за привредни систем Нермина Љубовић објашњава да је за оснивање омладинских компанија важно стварање законског оквира и увуђење подстицајних мера.

– Европа је одавно препознала омладинско предузетнштво као значајан ресурс, посебно за самозапошљавање младих – рекла  је Нермина Љубовић. – То предвиђа и Стратегија „Европа 2020”. Тај модел је присутан у земљама ЕУ с висоом незапосленошћу. Државне институције и ПКС треба да подрже младе у оснивању привредног друштва, агенције, самосталне трговачке радње, али и њихов развој и излазак на тржиште.

Министарство омладине и спорта, како је казала помоћица министра Снежана Клашња, подржава иницијативу за успостављање правних могућности за оснивање омладинских компанија, додајући да је младима потребна помоћ државе кроз субвенционисање таквих компанија.
– Усвајањем посебне форме за младе предузетнике смањила би се препрека која је оцењена као највећа, а то је страх од неуспеха – оценила је Снежана Клашња.

Љ. Малешевић

Како до финансирања?
Младима је, такође, потребна помоћ и у избору извора и модела финансирања и ПКС је развио портал „Пословање” који је намењен предузетницима и предузетништву младих. На том порталу се могу наћи подаци о изворима финансирања и прописима, обавезама и другом што чека младе преузетнике
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести