Паушалци узалуд чекају поштара

Порески обвезници који плаћају порез паушално још увек не знају колике ће им бити обавезе ове године. Већ су требали да добију коначна решења о порезу за прошлу годину те да им, истовремено,

буде одређена и обавеза за ову. Ипак, поштари никако да закуцају на њихова врата, а ова решња ишчекује око 220.000 пореских обвезника, па зато и не знају колике су им обавезе за 2015. годину. Пошто се ова врста пореза плаћа аконтативно, обавезе се још увек измирују на  основу решења из 2014. године.  Порезници опраштају себи што решења још нису послали, али паушалцима обавезе нису опроштене јер ако неко закасни да измири обавезе, које се плаћају месечно, стиже опомена из Пореске управе Србије, односно  надлежне локалне филијале.

Из Савеза рачуновођа Србије подсећају да ова лежерност порезника доноси доста проблема паушалцима. Један од њих је и да не могу да добију уверење да су измирили пореске обавезе што  за собом повлачи бројне друге проблеме. На територији коју покривају поједине филијале ови обвезници не могу да овере здравствене књижице, а то се односи и на чланове њихових породица.

Поред тога, не могу да аплицирају за кредите, а онемогућено им је и учешће у поступцима јавних набавки. У најтежој ситуацији нашли су се паушални обвезници који су посао покренули прошле године. Они немају решење из 2014. године, тако да нису могли да знају па ни да уплате своју обавезу. Многи од њих су се намучили док нису добили решење и податке о обавези да би почели да плаћају порез.

-У Војводини није било проблема са овером књижица јер су надлежни показали резумевање за проблем у коме су се ови људи нашли - каже порески стручњак Ђерђ Пап. - Међутим, паушални обвезници не могу јасно да планирају своје пословање, улагање и  развој док не знају какве су им обавезе за ову годину. Уколико, рецимо, решење буде повећано за 10 одсто - на годишњем новоу то је знатна сума и свакако да чекање доноси неизвесност.

Код одређивања обавеза паушалним обвезницима основица се одређује на основу просечно исплаћене зараде у претходној години. При томе се у обзир узима и место у коме је бизнис, број запослених као и године старости предузетника. Пошто се ускоро очекују измене овог прописа сва је прилика да ће и решења паушалаца сачекати док се то не деси. Како сада стоје ствари, ове промене ће по сачекати нову Владу, а до тада ће паушални обвезници остати у некој врсти вакума. По свему судећи није лако платити порез ни кад за то постоји добра воља.

Д. Вујошевић  

Сваке године три решења

Сваке године  паушални обвезници добијају три решења. Пре свега коначно за претходну годину, на основу којег треба да измире додатне обавезе ако су уплатили мању суму него што је на решењу, док се у случају преплате вишак урачунава у порески кредит, односно за ту суму се умањују будуће обавезе. Друго  решење је заправо аконтација за текућу годину за порез, док се рреће решење односи на уплату доприноса.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести