Пчелари добили мађарски кредит

Фондација Просперитати потписала је уговоре са још 67 Војвођана, који су успешно конкурисали за кредите које обезбеђује Влада Мађарске. Ради се о кредитној линији

за куповину матичних стада и пчела.Тамаш Бата из Сенте добио је кредит од 320 хиљада динара, уз чега додаје и сопствено учешће од 90 хиљада. Каже да му ова врста помоћи из матичне земље значи много, јер ће на тај начин моћи да унапреди посао.

„Та помоћ је значајна, што се тиче нашег пчеларства, односно газдинства. Помоћу тога можемо да проширимо производњу у значајној мери”, објашњава Бата.За реализацију ове кредитне линије обезбеђено је 400 милиона динара. Интересовање је било велико, а од 170 пријава, на крају су уговори потписани са 67 апликаната.

„Пројекти су шарени, од куповине пчела, до куповине стоке и осталих животиња које су карактеристичне за овај регион. Мислим да смо остварили успешан конкурс и очекујем и успешну реализацију”, истиче Балинт Јухас, руководилац Фондације Просперитати.Као представник Владе Мађарске, апликанте је поздравио Атила Мењхарт, водећи конзул Генералног конзулата те земље у Суботици. Како је истакао за Мађарску је веома важно да пружи шансу војвођанским Мађарима за економско оснаживање.

„У Војводини, на нашу радост, има много пчелара, јер у свету постоји велика потражња за квалитетним медом. По мојим информацијама нема те количине багремовог меда, која се у овом тренутку не би могла продати”, каже Мењхарт.Средства за ове кредите обезбедила је Влада Мађарске у склопу програма вредног укупно 160 милиона евра, који се реализује ове и наредне две године. Циљ је привредно јачање војвођанских Мађара, а у програму могу да учествују са грађани Србије који имају двојно држављанство.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести