Петровић честитао влади на реакцији поводом Брегзита

Председник Америчке привредне коморе у Србији (AmCham) Зоран Петровић оценио је данас да је влада добро и правовремено одреаговала, да се на Србију не прелију реакције тржишта,

након што су објављени резултати референдума у Великој Британији који подржавају излазак те земље из ЕУ.

"Имали смо добру реакцију државних органа у петак након објављиваља резултата референдума у Британији. Тржиште капитала је одреаговало, а влада се састала са представницима Народне банке Србије и закључни су донети. НБС је интервенисала са 40 милиона евра", рекао је Петровић обраћајући се присутнима на радном ручку којем присуствује и мандатар Александар Вучић.

Петровић је истакао да AmCham цени начин на који је влада поступила и истакао да је то оно где је улога државе више него добродошла.

"Зато смо захвални влади и НБС", рекао је он.

Петровић је рекао да је уверен да је и AmChamу и мандатару исти циљ, а то је да Србија настави да буде привлачна за инвеститоре - стране и домаће.

"Најбоље нас познају пре свега домаћи, али за нас су сви инвеститори важни. Инвеститори  доносе технологије, знање и могућност за нове послове", рекао је Петровић истичући да они који се ангажују у предузетничким водама, утичу на повољан раст и стандард и оно што је "питање свих питања - смањивање незапослености".

Петровић је указао да је влада у претходном периоду за то имала слуха и навео пример да измене Закона о раду који се, како је приметио, недовољно помиње.

"Није било храбрости 10 година, нико се није усудио прстом да мрдне да промени стари закон о раду. Дајем вам велики кредит за то", рекао је Петровић.

Извршна директорка Америчке привредне коморе у Србији Вера Николић Димић констатовала истакла је да та комора и њене чланице имају велика очекивања од нове владе, али да су истовремено и спремне да много раде и ставе на располагање своју експертизу како би помогли да се креира нови и бољи пословни амбијент.

Николић Димић је констатовала да је претходна влада изнела веома важне реформе које су допринеле бољој пословној клими, а које су спроведе на захтев и учешће привреде.

Очекујемо од нове владе да настави реформе, да обезбеди предвидивост привреде, али и да укључи и приватни сектор у настајање прописа који се односе на пословање привреде, рекла је Николић Димић.

Она је пренела поруку те коморе и њених чланица да је веома важна сарадња привреде и државе у стварању новог амбијента који омогућава раст и развој привреде и друштва.

"Очекујемо од владе даљу реформу државне управе, како због смањења трошкова одржавања, али и да бисмо њену улогу, а то је да она представља сервис грађана и привреде", рекла је Николић Димић.

Извршна директорка AmChamа констатовала је да је образовање је стуб друштва и подсетила на програм AmChamps, кроз који су та комора и њене чланице омогућиле младим људима да стекну нова знања и да се што ефикасније укључе у пословне процесе.

Према њеним речима има много таквих пројеката у оквиру чланица AmChamа, што значи да привреда треба више да се приближи области образовања, како би се млади људи припремили за оно што је привреди потребно.

"Сви ти мали пројекти су добри кораци ка великој реформи образовања које нам је као друштву неоходно како бисмо држали корак са развијеним светом", закључила је Николић Димић.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести