Платни разреди пребачени у друго полугодиште

Још није ни почела примена Закона о систему плата запослених у јавном сектору, а већ се предлаже његово одлагање. Наиме, са применом Закона о систему плата запослених у јавном сектору,

Јо којем  су се почетком прошле године водиле оштре полемике предлагача и синдиката јавног сектора, требало је почети 1. јануара наредне године, а сада се предлаже да то буде 1. јул 2017, односно 1. јануара 2018. године, и то због тога што нису донети други закони и подзаконска акта која би његову примену омогућила.

Влада Србије усвојила је предлог закона о изменама и допунама Закона о систему плата у јавном сектору и упутила га посланицима Скупштине Србије на усвајање по хитном поступку како би се пре 1.јануара 2017. године продужио рок за његову примену уз члан који обезбеђује да ће цео посао бити завршен до 1.јула  односно да ће до тада бити донети закони којима се уређује радноправни статус, плате и друга примања запослених у  органима аутономне покрајине и јединицама локалне самоуправе.  За запослене у јавним службама, јавним агенцијама и другим органима и организацијама које је основала Република Србија,аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе примена ће почети 1. јануара 2018. године.

Измене и допуне овог законског акта има и када је реч о његовој примени за уређење плата и других примања полицијских службеника, професионалних припадника ВС и запослених у органима у чијем су делокругу безбедности и обавештајни послови, те ће се он на њих примењивати од 1.јануара 2018.године.

Скупштина Србије усвојила је 29.фебруара Закон о систему плата запослених у јавном сектору, који обухвата више од 500.000 запослених, којима је држава послодавац, а којима ће све зараде бити обрачунаване на основу истих елемента, исте основице и јединствене матрице распона коефицијента. Тиме се остварује, како је тада речено, принцип “једнака плата за једнак рад”.Овим  актом је у јавном сектору прописано увођење јединствене основица за обрачун и исплату плата и усклађивање коефицијената сходно јединственој основици и то је заправо била прва фаза уређивања плата у јавном сектору. Након њега мора да иде усвајање, а то сада није на време учињено, закона којима ће се утврдити методологија и начин разврставања радних места из Каталога радних места , као и њихово вредновање и одређивање нових коефицијената. У Каталогу радних места налази се опис послова и услови за њихово обављање и критеријум за вредновање послова односно сложеност, компетентност, одговорност, аутономија у раду, пословна комуникација...

Љ. Малешевић

 

У 13 колона

Закон је предвидео 13 платних група, а висина коефицијента одређиваће се према платном разреду у које је разврстано радно место односно звање. Распон коефицијента првог и последњег платног разреда износи 1 према 7,50 , и њега утврђује Влада Србије. Основна плата обрачунаваће се множењем основице и коефицијента, с тим што ће се основица утврђивати сваке године у складу са републичким буџетом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести