Подршка малим и средњим предузећима

Пошто је ова година проглашена Годином предузетништва, држава је малим и средњим предузећима у послу већ пласирала девет и по милијарди динара помоћи.

Од 33 програма, која спроводе различита министарства, 11 је завршено, а међу пет који тек треба да почну је и највећи програм Министарства привреде, захваљујући којем ће предузећима бити усмерено три милијарде динара, од тога 20 одсто бесповратно.

У Министарству привреде објашњавају да је за привреднике у овом тренутку отворено 17 конкурса. Додају да је интересовање велико, што показује чињеница да се пријавило близу 12.000 предузећа, почетника у пословању, локалних самоуправа и кластера, који су аплицирали за неки од понуђених програма. Конкурс Министарства привреде и Фонда за развој за почетнике у пословању је и даље отворен, док се новац не утроши, а неки програми још нису ни почели.

Највеће је интересовање за програме који су комбинација кредитне подршке и бесповратних средстава. Од 31. маја, када је објављен јавни позив подршке предузећима за набавку опреме, поднето је 434 захтева, а одобрено 383 у вредности од 560.774.554 динара. Укупна вредност инвестиција у опрему и машине за произодњу износи 2,7 милијарде динара. Тај програм је окончан и новац је утрошен. У том програму 25 одсто од вредности инвестиција било је бесповратно, 70 одсто повољан кредит пословне банке и пет одсто сопственог учешћа привредника.

За програм подршке почетницима у пословању издвојено је 150 милиона бесповратних средстава и примљено је до сада 238 захтева. Одобрено је 104, одбијено 53, а 81 захтев се обрађује. Тај програм је још отворен и сви који желе да покрену посао могу се пријавити.
По најавама из Министарства привреде, у наредном периоду биће расписан јавни позив за учешће у програму подстицања предузетништва кроз развојне пројекте и он је намењен предузећима која су изашла из такозване старт-ап фазе и потребна им је подршка за даље пословање. Такође, до краја године биће реализована још два програма за иновације и подршку интернационализацији предузећа и повезивање са страним компанијама, као и подршка за учешће на сајмовима и излазак на инострана тржишта.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић  објашњава да је од 12.000 оних који су конкурисали на неки од програма, сваки други привредник или почетник у послу добио новац од државе. Истиче да је од 16 милијарди, колико је опредељено за ову годину, по последњем пресеку који је направљен, реализовано око девет и по и око 7.000 привредних субјеката их је користило.

– Ускоро се очекује расписивање једног од највећих програма у оквиру Године предузетништва, а реч је о развојном програму који Министарство ради с Фондом за развој и за који је планирано три милијарде динара – истакла је Катарина Обрадовић Јовановић.

Љ. Малешевић
 

Бесплатна обука и за средњошколце

Осим финансијске подршке, око 11.000 будућих предузетника имало је бесплатну обуку за почетак пословања. Осим њих, у програме је укључено и 3.000 ученика средњих школа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести