Поклон скупо кошта дародавца

Прошле године предузећа у Србији су у добротворне сврхе донирала најмање 22,3 милиона евра, што је 21,8 одсто више него у 2014. Значајан је и податак да су државне институције

највећи корисници те помоћи јер је минимум 51 одсто донација усмерено ка њима. Међутим, како се чуло и на конститутивној седници Савета за друштвено одговорно пословање у Привредној комори Србије, наша земља је и даље једина у региону која не омогућава пореске олакшице за давање физичких лица. 

Не само да Србија не омогућава такве пореске олакшице већ није предвиђено ни ослобађање од плаћања пореза на додату вредност за донирана средства. Уз то, ни донација хране која је пред истеком рока трајања није ослобођене плаћања ПДВ-а, што додатно дестимулише друштвено одговорене компаније које су спремне да буду донатори и буду широке руке, али одустају јер их поклањање скупо кошта. У Привредној комори Србије речено је да су државе много богатије од Србије, попут Француске и Италије, ове године увеле новину у ту област – односно осим обавезних донација уведене су и казнене мере за бацање хране којој је истекао рок, али се и даље може користити за хуману употребу или исхрану животиња. 
 
Председник ПКС-а Марко Чадеж оцењује да би на одговорно пословање подстицајно деловало увођење пореских олакшица за давање у опште сврхе, и предлаже да се прикупе позитивна искуства из земаља у окружењу.
 
– Када се упознамо с позитивним искуствима земаља у окружењу, сачинићемо материјал о којем ће се разговарати на састанку с представницима релевантних министарстава, који би могли одлучити о томе на који начин би требало у ту област увести подстицајне механизме за ослобађање од ПДВ-а на донирање, било да је реч о донирању робе или о новчаним донацијама – објаснио је Чадеж.
Љ. Малешевић
 
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести