Покрајина више издваја за водопривреду

Светски дан вода, који се сваке године обележава 22. марта, традиционално подсећа на значај воде у свету и представља прилику да се промовишу конкретне активности у

подизању свести о водним ресурсима. Тим поводом у згради ЈВП „Воде Војводине” учеснике свечаности поздравили су секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић и секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Учесницима је представљен програм пословања „Вода Војводине” за 2017. годину и статус водопривредних предузећа у Војводини. Било је речи и о пројектима наводњавања предвиђеним за финансирање из Абу Даби фонда.

Ресорни секретар Радојевић нагласио је да ће Секретаријат ове године издвојити додатне своте за финансирање водопривреде Војводине, као и да је ниво новца за ту намену у порасту.

– Желим да напоменем да је за текуће пословање обезбеђено више од 3,6 милијарде динара из Фонда за воде, а истовремено смо из Фонда за земљиште издвојили нешто више од 500 милиона динара за водопривреду у АПВ – рекао је Радојевић, и додао да ће 480 милиона динара бити утрошено у сарадњи с локалним самоуправама, у циљу уређења и унапређења каналске мреже.

Он је такође истакао да је нарочито поносан на чињеницу да су за четири месеца превазиђене све препреке за реализацију новца из Абу Даби фонда за развој и да у овом тренутку постоји 11 готових пројектно-техничких предлога за 11 регионалних хидросистема у АП Војводини, чија укупна вредност износи око 1,3 милијарду динара.

Будући да је ове године препозната сарадња између образовних институција и привреде, секретар Милошевић је истакао да постоји дужност да се артикулишу заједнички пројекти у којима се може препознати интерес пољопривреде, али и науке.

– Поуздано знам да управо овде има пројеката који су упућени Факултету техничких наука, Пољопривредном факултету, као и Институту за низијско шумарство – истакао је Милошевић. – Већ сада могу да кажем да ће Секретаријат с 30 процената субвенционисати нова техничко-технолошка решења, која ће настати марљивошћу наших института и факултета.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести