МИНИСТАРСТВО РЕШАВА АКТУЕЛНЕ НЕПОЗНАНИЦЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКА Одводњавање се не наплаћује, а половином године држава ће дати ОВОЛИКО НОВЦА ПО ХЕКТАРУ ЗА СЕМЕ

Јавни позив за основне подстицаје за биљну производњу био је отворен до 1.априла и укупно је поднето 316.000 захтева, од чега је одобрено 270.000 уредно поднетих захтева, наводи се у одговору Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде представницима удружења пољопривредника из Србије.
s
Фото: Dnevnik.rs

У преписци између министарства и пољопривредних удружења достављеног медијима, наводи се, између осталог, да ће до краја ове недеље бити решени сви преостали захтеви за подстицаје који буду испуњавали прописане услове.  „Како би убрзали поступак исплате, неопходно је да корисници отворе своје е-Сандуче и прихвате решење о одобравању подстицаја. Након тога, на платформи е-Подстицаји имају могућност да одустану од изјављивања жалбе на решење и на тај начин убрзају исплату подстицаја”, наводи се у одговору Министарства.

На питање зашто газдинства чекају решења о подстицајима, иако су им све парцеле прошле верификацију, из Министарства објашњавају да је велики број пољопривредника ушао у процедуру уређења својих парцела и подношење захтева пред сам крај рока, услед чега је продужен и рок за решавање истих.

Како би убрзали поступак исплате, неопходно је да корисници отворе своје е-Сандуче и прихвате решење о одобравању подстицаја
Фото: Приватна архива

Министарство је пољопривредним удружењима одговорило да би половином године, као што су се две стране и договориле, бити донета уредба за исплату 17.000 динара по хектару за куповину декларисаног семена.  Законом о накнадама за коришћење јавних добара пољопривредницима од 1. јануара ова врста накнаде је укинута, али појединци пријављују да им и даље стижу задужења, па из Министарства поручују да се у том случају обрате јавним водопривредним предузећима „Војводинаводе” и „Србијаводе”.

„Уколико вам стижу решења за 2024. годину, потребно је да се обратите јавним водопривредним предузећима Војводинаводе и Србијаводе,с обзиром на то да у складу са наведеним законом не постоји обавеза плаћања накнаде за одводњавање за ову годину, те евентуално може бити реч о дуговањима из ранијег периода”, наводи се у одговору Министарства.

Фото: Dnevnik.rs

На питање зашто се дизел не добија за све површине унесене у е-Аграр (конкретно за право пречег закупа) када се подједнако обрађује као и остало земљиште, из Министарства одговарају да је право пречег закупа и право првенства закупа свакако вид подстицаја који држава даје кроз цену закупнине која је знатно нижа него цена закупнине на јавном надметању, те подразумева коришћење државног пољопривредног земљишта по повлашћеним условима.


Стари дугови исплаћени

На питање када ће бити исплаћене заостале субвенције из 2022. и 2023.године, Министарство је навело да су паори који су имали исправне захтеве исплаћени.

Они малобројни чија докуметација није била потпуна, у међувремену је допуњена и њима би требало убрзо да стигне новац.


„С обзиром на наведено, не постоји могућност дуплирања субвенција за исте парцеле”, наводи се у одговору Министарства. Осим ових питања, из удружења пољопривредника наводе проблеме са рефакцијом акцизе на гориво, питање када се очекује увођење кредитне линије за пољопривреднике са један одсто камате, проблеми са уношењем парцела у систем е-Аграр, као и питања за која су надлежна друга министарства.

Допис са питањима су Министарству у понедељак упутила удружења Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Савез Баната, Удружење пољопривредника Арадац, Удружење пољопривредника Банатска Црница, Доловачки паори…

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести