НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА КРЕНУЛА СЕТВА ЗАЧИНСКОГ БИЉА Банаћани ће имати мирођију за сваку добру чорбу

Меша се као мирођија у свакој чорби, стара је наша изрека за некога ко воли да је свуда присутан.
1
Фото: Дневник

Као зачинска биљка мирођија, свежа и сушена, у домаћој исхрани иде уз свако јело, чорбе, варива, сосеве и преливе. Управо сада, крај марта је време за сетву ове биљке. 

Произвођачи са севера Баната у општинама Чока, Кањижа, Нови Кнежевац и Сента започели су да сеју мирођију која, у просеку, заузме сваке године на том подручју око 300 хектара. 

Један од њих, Мирко Олушки, мирођијом се бави дуго година и за „Дневник” каже да је посао наследио од оца. Има уговор о продаји ове ароматичне биљке, јер домаће количине мирођије превазилазе потребе овдашњег тржиште, па фирма са којом ради сушену мирођију са банатских поља продаје у извоз. 

У сировом стању мирођија после косидбе, за коју постоје специјалне машине иде даље на прераду  - прање, сушење и паковање фирми која мирођију извози 
(произвођач Мирко Олушки) 
Фото: Дневник

- Мирођија се сеје крајем марта и за три месеца се коси, уколико се не жели оставити за семенску производњу - каже Олушки. - Воли влажну климу и без воде не може да опстане. Пошто је клима у последњих неколико година сува, систем за наводњавање решава проблем недостатка кише јер другачије се не могу очекивати просечни приноси. По хектару се може добити десет тона свеже мирођије уколико се поклопе временски услови, топло време и довољне количине влаге.

Олушки напомиње да по књагима свеже мирођије треба да буде десет тона по хектару, али може да буде и више али и мање. - Лане је било десетак тона, топло и сушно време, па су, уз наводњавање, достигнути иделни услови да приноси буду по теорији гајења.

Наш саговорник истиче да у сировом стању мирођија после косидбе, за коју постоје специјалне машине, иде на даљу прераду - прање, сушење и паковање фирми која мирођију извози. - Семе добијам од предузећа са којом радим и она ми даје и заштитна средства потребна у агротехничкој производњи зачинске биљке.

Фото: Дневник

Олушки истиче да је све до прошле године цена мирођије била солидна, али да је сада појефтинила за 30 до 40 осто. Ипак, зараде има, јер је све тренутно исплативије од сетве пшенице. 


Кукуруз кокичар

Олушки је лане после кошења мирођије крајем јуна на истој њиви посејао кукузурз кокичар са краћим вегетацијом и добио око тону и по по хектару. Продао га је фирми из Мађарске са којом је имао уговорену производњу. - Идеално време за сетву кокичара је април као и обичног кукуруза, али сам рескирао, приноси нису било очекивани, између три и четри тоне, али ораница није била празна 


- Не само код нас већ и свету цене пољопривредних производа су појефтиниле и у том погледу не можемо ништа мењати. Али, пошто смо дугогодишњи произвођачи мирођије, чекамо да на светском тржишту цене порасту, јер ће се коштање на тим тржиштима прелити и на наше прилике.

З. Делић
Фото: Дневник
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести