СЕТВА ПОЧЕЛА, ПОВРТАРИ ЈОШ ВАГАЈУ ШТА ЋЕ ДА СЕЈУ Ово поврће минуле сезоне неком било мајка, неком маћеха

Сетва поврћа је почела, већина повртара je већ одлучила шта ће сејати, док други вагају не толико шта ће гајити већ на којим површинама.
1
Фото: Ф. Бакић

Прошле године најбоље су прошли они који су сејали лук, кромпир и паприку, због добре цене, па ће ове три повртне врсте, очекује се, бити највише посејане.

За њих ће се одлучити како они који их сеју годинама, тако и нови, који тек сада почињу да се баве повртарством.

Осим кромпира, лука и паприке има још доста поврћа које код нас успева, али зарада може да зависи и од среће, а не од климе, понуде и потражње, показују искуства у прошлогодишњој сетви карфиола два вишегодишња повртара овог поврћа. 

Повртар из Бачке Паланке Владимир Баћина већ двадесетак година сеје карфиол на потесу КО Гајдобра и за разлику од ранијих година, каже да је јесенас карфиол доспео у право време, око 1. октобра, када се припремала туршија и на тржишту га није било из увоза.
-Плануо је без по муке за кратко време, а претпрошле године морао сам да га бацам јер нисам имао коме да га продам − казао је Баћина.

Килограм карфиола на велико Баћина је продавао за 60−120 динара и том ценом покрио трошкове производње, који по хектару износе око 2.000 евра. И ове године сејаће карфиол на парцели где сада има озими лук, мада не значи да ће с карфиолом и ове године добро проћи, јер се ретко када у пољопривреди могу поклопити две добре године заредом.  Чим лук извади, Баћина ће припремати земљиште за карфиол. Мада до тада има још доста времена, расад је већ купио, а расађиваће га од 1. јула и одмах по забадању расада у земљу почеће да га наводњава.

За разлику од Баћине, великом повртару Дејану Чулу из Пригревице, код Апатина, приликом прве сетве пропало је стотину тона карфиола, јер није имао коме да га прода. Ове године сејаће га на само два хектара, за разлику од ранијих година, када га је имао на много већој површини.

-Карфиол ћу заменити црним луком због добре цене током  године − рекао је Чуло.

Фото: Ф. Бакић

Као разлог зашто је финансијски пропао са карфиолом Чуло наводи топлу јесен.

-Скоро цео октобар је био топао и карфиол се није куповао за туршију. Све до прошле године успевао сам да га продам током зиме. Међутим, лањско лоше искуство ме је сада натерало да не претерам у обиму производње поврћа.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести