Вране УНИШТИЛЕ млад засад карфиола и купуса у глогоњском атару Утицаће на принос рода

ГЛОГОЊ: Вране су на засаду купуса и карфиола у војвођанском селу Глогоњ направиле штету повртарима која ће утицати на принос рода, а председник удружења повртара овог места Данаило Вучковски истиче да нису знали како да се изборе са великим бројем птица.
v
Фото: pixabay.com/dnevnik.rs

Вучковски је рекао за Тан‌југ да штета на његовом засаду карфиола износи око 1.000 евра на парцели површине једог хектара.

"Вране су вадиле из земље комплетна стабла младица. Нисмо знали како да изађемо на крај са вранама, али смо после неког времена сазнали за неке видове борбе које ћемо покушати да применимо у наредној сезони", рекао је пољопривредник.

Како је истакао, "оне су и раније имале обичај да ваде младице кукуруза сећерца, што и данас чине, али да ураде то са купусом, карфилом и луком, никада се није дешавало", пошто, како тврди, оне се не хране тим поврћем. 

"Вране ваде младице купуса и карфиола из земље у нади да ће пронаћи зрно кукуруза", појаснио је он. 

Вучковски је навео да је у последњим градоносним падавинама, такође, настрадао карфиол, што је, према његовим речима "јако чудно за тај крај".

"Глогоњ није градоносно подручје, а град овакве јачине више од 20 година није падао у овом месту", навео је он.

Како је објаснио, Глогоњци користе звоно на цркви како би "отерали" градоносне облаке.

Он истиче да је раније засађен карфиол прошао боље, пошто град није могао да погоди целу биљку и да је уништи.

"Ја сам уз примену одређених мера успео да опоравим биљке, али ће то проузроковати кашњење, вероватно и нешто слабији принос", рекао је он.

Говорећи о очекивањима овогодишњег рода, Вучковски је истакао да се "то никад не зна", као и да је јако битно време сазревања за бербу, тј. потреба на тржишту за одређеним културама.

Навео је да је најбољи период за бербу купуса и карфиола од прве половине септембра до половине октобра.

"Ако вам сорте купуса стигну у другој половини октобра или у новембру, нећете проћи добро, пошто у то време стиже у индустрији, те је зарада тада слабија", рекао је он.

Објаснио је да је глогоњски атар најпознатији по производњи младог кромпира, ротквица и лука.

"Кромпир се сади крајем фебруара и почетком марта, и користи се агротекстил за покривање садница. После 1. маја крећемо са вађењем ранијих сорти, и то траје до почетка јула. Након тога се парцеле припремају за расађивање јесењих култура где доминира купус", рекао је он. 

Вучковски је истакао да је прошла година била повољна за призводњу купусњача (купус, карфиол, броколи), а посебно купуса. 

"Приноси су прошле године били већи од просека. Имао сам принос од 35 тона купуса са парцеле величине 30 ара, што је изванредан принос. Зарада је била у границама просека", рекао је он.

Такође, додао је да је рани карфиол прошле сезоне страдао од налета падавина, али да су они који су га садили касније, такође, добро зарадили. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести