Пољопривредници: Продужити прелевмане и донети Закон о млеку

Асоцијација пољопривредника предложила је данас Влади Србије да се продужи трајање царинске заштите (прелевмана) за произвођаче млека,

али и да се у што скорије време донесе Закон о млеку.
Тај закон, како наводе у асоцијацији, требало би ову област да уреди на квалитетан начин где би пре свега фармери били висе заштићени од уцена и штетних уговорних  обавеза које диктирају млекаре. 

"Сматрамо да држава кроз подстицајне мере мора почети  да мења расну структуру говеда преусмеравајући се ка сименталској раси која задовољава критеријуме за млеком, али и месом", наводи се у саопштењу Асоцијације пољопривредника.
У тој асоцијацији наводе да су убеђени да Србија има још увек шансе у млечном говедарству уколико породично пољопривредно газдинство буде препознато и подржано као носилац развоја пољопривреде по узору на развијене европске земље.

"И поред донетих мера, штета у млечном говедарству је велика која се огледа у великом  броју газдинстава која су одустала од ове производње као и на хиљаде крава које су завршиле на принудном клању", наводи се у саопштењу.
Како се додаје, прерађивачи претходних годину и по дана нису искористили прилику да помогну фармерима да подигну конкуретност на виши ниво, већ су нижим ценама још више деморалисали и оне најупорније произвођаче млека.

Данас имамо ситуцију да се први пут после дужег времена свака литра млека преузима  од  произвођача, али и апсурд  да млекаре траже од Владе да се укину прелевмани с намером да тек стабилизовано тржисте сировог млека уруше увозом јефтинијег, истичу пољопривредници.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести