Пољопривредници се већ задужују преджетвено

– Домаћи пољопривредници су се већ у овој сетви задуживали на основу Закона о преџетвеном финансирању, а већи интензитет се очекује у 2016. и 2017. години – изјавио је Милош

Миловановић из организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО). Он је на едукативном каравану у Суботици рекао да ће у укупно 15 градова Србије у директном контакту с будућим корисницима тог система објашњавати његове предности, док с друге стране, с државним органима раде на имплементацији овог закона.

– Паралелно с тим водимо разговоре и с пословним банкама, али и с прерађивачком индустријом, за које верујемо да ће бити финансијери по основу тог закона, где би крајњи бенефит био сигурнији и транспарентнији начин финансирања пољопривредне производње, који, опет, треба да има за резултат и ниже каматне стопе за пољопривреднике – рекао је Миловановић.

Суштина Закона о преџетвеном финансирању, по његовим речима, јесте омогућавање пољопривредницима да њихова будућа производња буде колатерала њиховог текућег пословања.

– Пољопривредници по основу тог закона стичу право да своју будућу производњу, која ће се налазити на одређеним катастарским парцелама, заложе, упишу у регистар залога унутар АПР-а и по основу те залоге остваре своју позајмицу код банке или индустрије – рекао је он.

Миловановић додаје да се закон фокусира на биљну производњу, али нема препрека да буде примењен у било којој другој грани пољопривредне производње, нити постоје ограничења у смислу величине пољопривредног газдинства.

Закон је ступио на снагу 1. јуна ове године, а новцем ФАО-а и Европске банке за обнову и развој финансиран је регистар уговора и залога по основу тог закона унутар Агенције за привредне регистре.

Д. У.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести