Попуна рупа у стажу за око 14.000 запослених

– Влада Србије донела је одлуку да се свим радницима предузећа из портфеља Агенције за приватизацију која ове године иду у стечај повеже радни стаж. Та одлука односи се и на раднике

у 526 субјеката приватизације који испуњавају услове за пензију – објаснио је министар привреде Србије Жељко Сертић, додајући да је оформљена и радна група која ће решавати проблеме у вези с рупама у стажу у тим предузећима.

Држава ће заправо повезати стаж радницима неприватизованих фирми које су већ отишле у стечај или ће отићи до краја године, онима који су непосредно пре подношења захтева за пензионисање радили у фирми предвиђеној за приватизацију. Стаж ће се повезати и радницима који ове године стичу макар један услов за одлазак у пензију, а у неким од неприватизованих предузећа су некада радили и за тај период немају уплаћене доприносе. На крају, и радницима неке од 526 непродатих државних фирми који ће ове године поднети захтев за пензију.

По првим рачуницама Фонда ПИО и Министарства привреде, та Владина одлука могла би обухватити 13.200 радника. За ту намену из буyета Србије треба издвојити 3,7 милијарде динара. За разлику од претходних повезивања стажа, што се у Србији ради још од 2003. године, овога пута држава неће дићи руке од новца који утроши за попуњавање рупа већ ће тај новац само позајмити, с тим што ће га наплатити од предузећа кроз стечај или приватизацију.

И овога пута, као и претходних година, стаж радницима би се повезивао на основу минималне основице за обрачун доприноса. То пак значи да ће сви радници којима се на тај начин повезује стаж добити исто, без обзира на то колику су зараду на радним местима имали и на коју им послодавац није уплаћивао пензионе доприносе.

Ваља подсетити на то да је држава већ неколико пута новцем из буyета плаћала радницима рупе у стажу, а да је несавесним послодавцима „опраштала” то што не испуњавају своју законску обавезу. Другим речима, држава је на себе преузимала дужности послодаваца и за то ју је Уставни суд Србије укорио јер је оценио да таква решења нису законита и да се такве одлуке убудуће морају регулисати само у Скупштини Србије законским путем. Држава је од 2003. године до 2013. за повезивање стажа радницима дала чак 60 милијарди динара. Уплатила је стаж за чак 421.604 радника. За 2013. годину није било новца у буyету, иако је на повезивање стажа већ онда чекало најмање 180.000 запослених.

Љ. Малешевић

 

За око пола милиона радника просечно уплаћено више од две године

У Фонду ПИО истичу да је прва одлука о повезивању радног стажа, или попуна рупа у стажу коју су направили несавесни послодавци, донета још 2003. године, када је први пут донет Закон о повезивању стажа који се односио на период од 1. јануара 1991. године до 31. децембра 2003. У том циклусу је сваком раднику у просеку уплаћено по две године и три месеца. После тога је још неколико пута, али уредбама или одлукама, доношена одлука о повезивању стажа, и то је чињено све до 2012. године, када је такву праксу зауставио Уставни суд Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести