Породице бирају да ли ће попуст на струју или гас

Захваљујући Уредби о енергетски заштићеном купцу, која постоји већ неколико година, најсиромашнијим грађанима Србије обезбеђене су олакшице за плаћање рачуна за енергенте, а од почетка

ове године важи нова уредба.

Енергетски заштићени купци не могу истовремено користити право на бесплатну потрошњу дела киловата и кубних метара гаса него умањење месечне обавезе за само један енергент.

Такође, олакшице су веће. Наиме, енергетски заштићени купци и даље могу без плаћања потрошити одређени број киловата, а у односу на до сада важећу уредбу, повећани су лимити за потрошњу који обезбеђују да олакшице важе.

Новом Уредбом број киловата који се могу потрошити без плаћања није се мењао, али је повећана укупна потрошња домаћинства која омогућава остваривање права на бесплатне киловате. Одредбама претходне уредбе било је предвиђено да се, уколико је потрошња струје 2,5 пута већа у односу на број киловата који се могу потрошити без плаћања губи право на ту олакшицу, а новом је омогућена потрошња до четири пута већа, док се право губи уколико се потрошња повећа 6,5 пута.

То значи да донедавно једночлано домаћинство, да би остварило право на то да одговарајући број киловата троши без плаћања, није смело да прекорачи потрошњу од 300 киловата, оно с два и три члана 400, четворочлана и петочлана домаћинства 500, а она у којима је шест или више чланова морала су да воде рачуна о тме да бројило не изброји више од 625 киловата месечно. Сада је брига нешто мања јер једночлано домаћинство месечно може потрошити 480 киловата и остварити право на умањење рачуна за 120 киловата, оно с два и три члана 640 кЊ и умањење рачуна за 160, четворочлана и петочлана домаћинства могу потрошити 800 киловата и рачунати на умањење рачуна за 200, а она у којима је шест или више чланова могу потрошити 1.000 киловата месечно и да им се рачун умањи за 250.

То је свакако промена у корист најсиромашнијих грађана Србије и сигурно је да ће много значити онима који имају/стекну статус енергетски заштићеног купца. Тој категорији грађана биће много лакше да плаћа рачуне, а требало би и да их подстакне на то да буду рационални, да воде рачуна приликом потрошње и остану у оквиру дозвољене, која им обезбеђује остваривање права на потрошњу одговарајућег броја киловата без плаћања.

Енергетски заштићени купци који се одлуче да добију субвенцију за потрошњу природног гаса и даље могу рачунати на субвенционисање потрошње током грејне сезоне, и то од 35 до 75 кубних метара гаса месечно. Домаћинство с једним чланом може без плаћања потрошити 35 кубних метара, с два и три члана 50 кубика, домаћинства с четири и пет чланова 60 кубика, док домаћинства са шест и више чланова могу током грејне сезоне потрошити 75 кубних метара природног гаса бесплатно. Уколико се месечно потроши 2,5 пута више од тих  количина, губи се право на умањење рачуна.

Д. Млађеновић

 

Услови за заштићеног купца

За добијање статуса енегетски заштићеног купца потребно је задовољити неколико услова, међу којима су и број чланова домаћинства и висина месечних примања. Тако је за домаћинства с једним чланом лимит месечно примање од 13.595 динара, за породице с два или три члана 19.795 динара, четворочлане и петочалане фамилије зарада до 25.990 динара и домаћинства са шест или више чланова примања од 32.684 динара месечно.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести