Породиљска накнада и власницама газдинстава

Новим законом о финансијској подршци породица први пут биће предвиђено да жена власник газдинства на селу има породиљску накнаду као што имају и друге жене.

То је данас најавио је данас министар Александар Вулин на Сајму стваралаштва сеошких жена у Војводини.

„То је велики искорак и нешто што ће, надамо се, променити не само квалитет живота жене на селу већ и однос према женама на селу”, рекао је Вулин додајући да се нада да ће закон ући у јавну расправу до краја године.

Наводећи да ће идуће године закон сигурно проћи кроз јавну расправу и да ће бити усвојен у Парламенту, Вулин је подсетио да су међу власницима пољопривредних газдинстава 17 одсто жене.

„Ово је јасна порука. Нека жена буде власник газдинства и од државе ће добити породиљску надокнаду. Хајде да мењамо ствари”, рекао је Вулин додајући да заједницком акцијом можемо да учинимо да и живот на селу буде бољи, а „у мери у којој живот на селу буде бољи биће боље и сваком грађанину”.

Како каже, положај жена на селу нешто је о чему држава мора да води рачуна, јер село је сачувало Србију, а „ако је неко сачувао село, онда је то управо жена”.

Приметио је, међутим, да жене на селу не могу да се похвале да имају исти приступ здравственој заштити, пензионом оси­гурању, културним догађајима, а то је, тврди, нешто на чему држава мора да ради.

Е. Дн.

И мајке и раднице
„Положај жена на селу је веома специфичан, она је и мајка и радник, суочена је са свим економским проблемима а врло често и са предрасудама, зато Министарство рада предлаже нови закон о финансијкој подршци породицама са децом, где би први пут била предвиђена могућност да жена власник газдинства на селу има породиљску надокнаду као што имају и друге жене”.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести