После бербе „Виногради” иду у стечај

Решењем председнице Привредног суда у Панчеву Сперанце Јанчић у „Вршачким виноградима“ уведен је предстечајни поступак којим ће после скоро три месеца и дуга од 479 милиона динара бити деблокиран.

 Овим је имовина ова фирма у наредних месец дана бити заштићена од принудне наплате поверилаца.Директор „Вршачких винограда„ Небојша Мишић рекао је да ће сада „несметано моћи да заврше већ започету бербу грожђа са 1.134 хектара„, што им је био највећи проблем.

Почели смо бербу, иако нисмо знали да ли ћемо имати подршку надлежних институција. Привредни суд је у последњих месец и по дана чак шест пута одбијао наш захтев за покретање предстечајног поступка, због чега сам био у дилеми да ли да уопште беремо грожђе, јер нам је рачун у блокади, или да сав род препустимо другом. Ипак, било би трагично да смо били принуђени да прихватимо ову другу опцију. Ризиковали смо и зато сам захвалан председници суда, која је у међувремену донела ову одлуку, једину могућу у овом тренутку„, казао је за Мишић.

„Вршачки виногради„ започели су овогодишњу бербу много раније него лане, због временских услова. Сада се бере рана сорта мускат отонел, за шта је тренутно ангажовано стотинак сезонских радника из Вршца и околине.„Сада ће наши преговори са Французима, да нам изнајме један или два комбајна за бербу, тећи много лакше. То ће нас, иначе, мање коштати, него да ангажујемо још око 500 сезонаца из унутрашњости Србије, када берба буде у јеку„, додао је Мишић.

По окончању бербе, „Вршачки виногради„ би требало да оду у стечај и да се, после одређеног времена, каже Мишић, када се рашчисти „шта је чије„, продају као правно лице у стечају. Држава је обезбедила новац за исплату социјалног програма, који је у договору са оба синдиката прихватило свих 240 радника, осим петоро. Највећа сума коју је појединац могао да добије је 8.000 евра, у зависности од дужине радног стажа.

Р. Јованов
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести