Потребне омладинске компаније

У Србији више од 50 одсто незапослених чине особе старе до 35 година и тим поводом је у Привредној комори Србије представљен предлог нове форме привредног субјекта

– омладинске компаније, која постоји у ЕУ и предвиђа олакшице за младе почетнике у бизнису. Упркос томе што млади желе да покрену бизнис и имају добре идеје, не одлучују се за предузетништво због недостатка искуства и новца. Циљ је да се уместо једнократних субвенција укину оптерећења на почетку пословања и тако омогући младом човеку да оствари своје предузетничке иницијативе и одржи профитабилан посао. Како је саопштено, најновији подаци Републичког завода за статистику показују да је на Тржишту рада 90.000 младих од 20 до 24 године и 100.000 младих од 25 до 29 година.

Стопа незапослености у Србији у другом кварталу 2015. године износила је 17,9 одсто, а међу младима од 15 до 30 година тај проценат је готово 50 одсто. Такође, земље ЕУ се суочавају с великом незапосленошћу младих у последњих неколико година, која је, на пример, у Грчкој и Шпанији била око 50 одсто и један од главних приоритета ЕУ је управо упошљавање младих.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести