Позитивна оцена ММФ-а, на добром смо путу

Борд извршних директора ММФ-а закључио је комбиновану четврту и пету ревизију стендбај аранжмана

који та институција има са Србијом, уз поруку да је економски опоравак Србије превазишао очекивања.

Члан Савета гувернера Народне банке Србије Иван Николић није био изненађен добром оценом ММФ-а након четврте и пете ревизије аранжмана јер је, како каже, позиција Србије према Фонду добра – јавне финансије су уравнотежене, а раст је виши него што се очекивало.

– Добра оцена Борда директора ММФ-а након разматрање две комбиноване ревизије говори у прилог томе да ствари у макроекономском оквиру који они посматрају делују заиста одлично – нагласио је он. – Када говоримо о јавном дугу који је Фонду битан, закључно с јуном чак је и смањен око 440 милиона евра у односу на крај прошле године. Све што је било задато као циљ, мање-више је испуњено.

Тај економиста каже да је могуће да ће се ММФ осврнути на релативно спорију реформу јавних предузећа, али и у том сегменту је направљен напредак.

– Тај напредак свакако није довољан, али мислим да ни они нису ушли у ову годину с очекивањима да ће се испунити баш све што је било зацртано – рекао је Николић.

Он је навео да је проблем велики и да ће бити потребно много времена да би се он решио.

– Али, када говоримо о дефициту буyета, који је кључан за Фонд, затим јавном дугу, расту БДП-а, порасту запослености, смањивању незапослености – нема дилеме да њихова одлука у овом тренутку и њихова оцена мора да буде позитивна – закључио је он.

Заменик директора ММФ-а Тао Зенг објаснио је да су до добрих резултата довели напори да се оснаже јавне финансије, унапреде структурне реформе и да се повећа поверење инвеститора.

– Одлука Борда директора ММФ-а да усвоји четврту и пету ревизију актуелног аранжмана који Србија има с том институцијо, представља велико признање за Владу Србије и њен реформски програм, али и својеврсну међународну верификацију импресивних резултата који су остварени у процесу реформи у Србији – изјавио је економски саветник у Влади Србије др Владимир Круљ за Тањуг. – Таква позитивна оцена ММФ-а има велики значај за јачање кредитног рејтинга Србије, бољу позицију наше земље на међународном тржишту капитала, али представља и веома позитиван сигнал за потенцијалне инвеститоре који су заинтересовани за улагања у Србију.

– Позитивна оцена ММФ-а за четврту и пету ревизију Србији много значи за даљи развој, инвестиције, рејтинг – изјавио је оснивач и председник тинк-тенк организације „Еаст-њест бридге” Јован Ковачић након што је Борд директора ММФ-а потврдио закључење две комбиноване ревизије. – Ми смо имали врло болне резове, а то нам сад доноси резултате. И нама таква оцена ММФ-а много значи за даљи развој, за даље инвестиције и економију, за наш рејтинг, али и за потенцијалне инвеститоре или банкаре.

Е. Дн.

 

Вулин: Изнад очекивања

– Одлука Борда директора ММФ-а да усвоји четврту и пету ревизију актуелног аранжмана, уз поруку да је економски опоравак Србије превазишао очекивања, показује да је Влада урадила све што је обећала и да има разлога за задовољство начином на који се одвија економски оправак – изјавио је министар рада Александар Вулин новинарима након састанка са привредницима у ПКС-у. – Веома сам задовољан због става ММФ-а и морам да кажем да став и није могао бити другачији. Економски показатељи су јасни, политика Владе Србије је била јасна и све што смо обећали, ми смо и спровели.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести