Право је време за куповину стана, ако имате пара

Ова година која је тек почела душу је дала за куповуну стана или друге некретнине. Цене квадрата су пале, камате за кредите такође. А очекује се да ће се стопе снизити и ове године.

Још су у повољнијем положају они који имају нешто готовине. Камате на штедњу су толико ниске да их готово и нема, па се испалти прбацити улагање у некретнину. Поред тога у току је процес легализације.То значи да ће они који купе некретнине које до сада нису биле евидентиране у катастрима  од сада моћи да се упишу као власници и то повољно. Снижене су од јануара таксе за катастарске услуге.Ту је још један јак аргумнет а то је да се наредне 2018 очекује благи раст цена некретнина.

Изгледа да житељима највећих градова у Војводини ове податке неће требати два пута понављати. Власници агенција за некретнине кажу да је промет мало живнуо претходних месеци. Променила се и тражња у време кризних година највећа је била за гарсоњерама и једнособним становима. Сада се све више купују и мањи двособни и трособни станови. 
 
- Примећујемо да продаја и интересовање расту, али нема ни бума ни великог преокрета- каже Драган Рабатић извршни дирекотр у агенцији”Солис” у Новом Саду.- Поред јако малих станова траже се и они од шездесетак квадрата. Зависно од локације и стања у коме је стан цене се крећу од 750 до 800 евра. Ово важи за старију градњу, а  за нов  стан на доброј локацији цена је преко хиљаду евра за квадрат. Очкујемо да ће се овај благи раст који је лане почео наставити и ове године. Људи су на различит начин дошли до новца неко уз кредит неко је добио готовину наслеђем. Често се и комбинују кредит и готовина да би се купила жељена некретнина.
 
Мањи раст промета некретнина промећују и у Зрењанину.У агенцији “Прагма”кажу да су у граду на Бегеју цене у благом паду. За квадрат стана у старијој новоградњи треба издвојити 500 евра - каже Бојан Михајлов из ове агенције. - За новије станове на доброј локацији цена је од 800 до 850 евра на квадрат. 
 
- Највише је купаца који новац обезбеђују кредитом-каже Михајлов.- Мало је штедиша који су спремни да пребаце депозите у некретнине. Имали смо таквих пар случајева пре две три године када су камате први пут знатније пале.
 
Иста слика промета је и у Суботици. Приметно је да за станове средње величине има више интересовања, али то није заокрет, мали су најатрактивнији.
 
- Цене су ту од 400 до 700 евра за квадрат- каже Сенка Сокола из агенције “Каза”.- Јефтинији су станови ближе периферији и старији а скупљи новији који су у центру или ту близу. Ми примећујемо веће интереовање за станове средње величине. Али оно што је стварно новина то је повећана тражња за кућама.  Старија и добро одржавана кућа у Суботици може да с екупи за 20.000 евра  до 25.000 евра . Ту су урачунате и окућнице и велика дворишта. Све је више грађана који су без посла продау стан па  купе кућу и покушавају ту да покрену свој бизнис, граде пластенике, мини фарме. 
 
Када склапају финансијску конструкцију за куповину стана будући власници који подижу кредит треба да знају да  се камате на индексиране кредите крећу од два до 3,5 одсто. Обавезно је учешће од 20 одсто кредита. Кандидата за куповину некретнина ће бити, акције и контроле инспекцијких служби око запошљавања дале су резултате. Више је запослених па и вишпе кандидата за кредит. Исто тако планирани раст производње ове године донеће и нова запошљавања. 
Д. Вујошевић
 
Зајмови расту миц по миц 
Хоће ли све ове погодности помоћи да стамбени кредити почну да расту тек остаје да се види. Тек у 2016 а за једанаест месеци нису забалежили приметнији раст. Према подацима Крединтог бироа Удружења банака Србије зауставили су се на 385,38 милијарди динара а то је за нешто више од три процента него последњег дана 2015.Ове 2017 би резултата требао да буде бољи.
 
EUR/RSD 117.1207
Најновије вести