Прелевмани за увоз млека куваће се до понедељка

За два дана требало би да буде донет јасан став државе о укидању царинске заштите односно прелевмана на млеко. Министар пољопривреде и

заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је  за “Дневник” да одлука још није донета .

Пре неколико дана Недимовић је подсетио да је Влада Србије увела прелевмане када су цене млека значајно пале додајући да је сада ситуација на тржишту знатно боља и да је укидање прелевмана ствар политичке одлуке.
 
- Не треба се играти прелевманима, јер ће можда доћи време када ће они поново бити потребни – истакао је Недимовић.
Иначе, прелевмани на млеко уведени су пре годину и по дана како би се спречили поремећаји на тржишту млека и млечких производа. Њима су заштићени домаћи произвођачи од навале европског млека. Последњи пут прелевмани су продужени од 1.јула ове године. Међутим, према Споразуму о стабилизацији и придруживању, за Србију истиче последњи рок за укидање прелевмана на млеко као заштитне мере за увоз јефтиног млека из европских земаља. Сада су цене млека у Европи порасле, истакао је Недимовић, и нема опасности да се тај пољопривредни производ прелије на тржиште Србије и угрози домаћу производњу.
 
Представници Асоцијације пољопривредника пре неколико дана затражили су од Владе Србије да продужи трајање царинске заштите за произвођаче млека која истиче за неколико дана како би се сачувала домаћа производња. Тражили су и усвајање закона о млеку, како би се та област уредила на квалитетан начин.
 
- Влада Србије треба да настави с мерама заштите да би сачувала производњу млека, али и остале гране аграра. Ако се укину прелевмани, домаће тржиште преплавиће производи из увоза, што ће додатно уништити домаће произвођаче, јер још нису постали довољно конкурентни. Цена млека је сада нижа него 2014.године, а цене готових производа нису смањене – указао је Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника.
Љ. Малешевић
 
Притисци све већи
Стручњаци процењују да су шансе за продужетак прелевмана минималне због тога што се Србија потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању обавезала да ће помоћ млекарима давати најкасније до марта наредне године. Због тога су притисци из Европе за укидање прелевмана све већи, па је Влади Србији остало премало аргумената којим би стали у одбрану домаће производње млека, тим пре што је цена млека у земљама Европске уније знатно порасла. На крају крајева, оцењују стручњаци, уколико ипак српско тржиште преплави млеко из Европе, држава може поново да их врати.
 
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести