Прелић: Кључан моменат за раднике Железаре

-Ово је кључан моменат за раднике Железаре, јер од избора партнера не зависи само фабрика и град, већ и будућност српске привреде, изјавио је за ФоНет Синиша Прелић,

председник Самосталног синдиката у Железари Смедерево, поводом расписивања тендера за домаћу челичану.

"Раније нам није било важно у толикој мери ко ће бити стратешки партнер. Сада је то врло битно, то мора да буде неко ко ће унапредити и повећати производњу", навео је Прелић.

Према његовим речима, најбитније је да дође неко ко ће да инвестира у фабрику, отвори нове производне погоне, сачува радна места, да се такође настави са политиком запошљавања...

"Оно што мене интересује, као синдикалца, јесте да направимо добар Колективни уговор, пристојан, који ће радницима омогућити да живе од свог рада", нагласио је Прелић.

Он сматра да потенцијалним инвеститорима треба поручити да се не боје јер наши радници знају посао и истакао да је добро дошао свако, ако долази са поменутим намерама.

Прелић је потврдио да постоји бојазан око сагласности Европске комисије, и изразио очекивање позитивног исхода и доброг решења за више од 5.000 радника.

"Што се Европе тиче, мислим да ће бити пронађено најбоље решење, да схватају нашу ситуацију. Ту ми не можемо да учинимо много, на нама је да одржимо посао и препустимо даље онима који воде државу, да ураде онако како је најбоље", рекао је председник Самосталног синдиката, који у недељу обележава 90 година синдикалне борбе у некадашњем Сартиду.

Рок за достављање документације на тендер који је објавило Министарство привреде у вези са продајом Железаре Смедерево је 22. март, пријаве се достављају до краја месеца, а отварање понуда је планирано 1. априла.

На основу изјава званичника, у фокусу пажње је кинеска ХБИС група, па се верује да је тендер само формалност са раније познатим исходом.

Влада Србије је јануара 2012. године за један долар откупила Железару од америчког Ју-Ес стила (U.S. Steel), власника смедеревске челичане од 2003. године.
(ФоНет)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести