Примамљиве понуде добро проверити

Илегално ангажовање српских радника за рад у Словачкој, али и у многим другим европским државама, често у не баш хуманим условима па и уз кршење људских и радничких права,

само су  још једном потврдили да радничким мукама нема краја ма где отишли у потрази за послом. Често није боље није ни радницима на домаћем терену, а слаба им је утеха да се тако нешто догађа  и у “срцу Европске уније”.

Да је тачна констатација Тање Јаковић из Центра за истраживање јавне политике да “између безнађа и неког посла, сваки посао је довољно добар да се прихвати” потврђује и ницање разних агенција за запошљавање. Србија има, што легалне што илегалне, агенције за запошљавање које опседају наши незапослени грађани, а они који овде имају малу плату,   спремни да раде било шта и било где. У тој силној жељи, они често постају жртве радне експолотације, а да тога нису ни свесни. Када схвате да раде мимо свих правила и за бедну дневницу, често буде касно.

Знају добро наши радници да у иностранство не треба да иду без радне дозволе и уговора о раду који треба да потпишу са иностраним послодавцем, да агенције за запошљавања немају право да им узимају унапред провизију, да не постоје агенције за запошљавање које су овлашћене да потписују уговоре о раду и одређују дневницу... Све се то мање-више зна, али ипак се на све пристаје, јер је илегални рад и рад на црно постао “нормалан” и најкраћи пут да се добије било какав посао без обзира да ли је реч о иностранству или у некој домаћој фирми.

Велики проблем радника и незапослених у Србији представља и чињеница да многа њихова права нису законски регулисана и да на “правила понашања” према њима чекају већ годинама. Тако, примера ради, јавна је тајна да у Србији већ годинама постоје “радници на лизинг” односно они који су ангажовани преко разноразних агенција. Ових дана немачки “ Дојче веле” пише да  је десетине хиљада људи у Србији запослено у “агенцијама за запошљавање” које их изнајмљују фирмама. Они, како пише овај немачки лист, немају годишњи одмор, боловање, топли оброк, трошкове превоза, празника и плаћени прековремени рад, немају право на синдикално организовање, колективни уговор, па чак ни закон који би регулисао њихов статус.

Радници на лизинг, који су код нас стигли са транзицијом, тешко могу да остваре права која имају њихове колеге запослене директно код послодавца, а при том живе у сталном страху да се и такав уговор може прекинути у било ком тренутку, али зато агенције за запошљавање које их ангажују од ничег не страхују.  Први човек Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић истицао је да је доношење закона о ангажовању радника на лизинг изузетно важно јер је тај вид запошљавања све чешћи.

- Могло би се расправљати о томе да ли је такав начин запошљавања добар, али он постоји и треба га законски регулисати да би радници имали правну сигурност која им обезбеђује остваривање радничких права. Састав радне групе која ради на предлогу закона о ангажовању радника преко агенција за запошљавање је широк јер су у њој осим представника синдиката и Уније послодаваца, представници министарстава рада и привреде, НСЗ, Завода за статистику, фондова, Управа за безбедност за раду, Инспекција рада, омладинских задруга и три највеће агенције за запошљавае у Србији – објаснио је Милић.

Према његовом мишљењу  тим законом, чији је нацрт требало да буде овог месеца , ваљало би регулисати на којим радним местима се могу запошљавати радници на лизинг – а то свакако не могу бити послови с повећаним ризиком и они који укључују бенефициран радни стаж. Такође, сматра, радницима мора бити дозвољено синдикално организовање, да се радници у лизингу не могу ангажовату док је у току штрајк у фирми, као и да њихов број не може бити већи од десет одсто од укупног броја запослених...

Много тога би требало овим законом да буде стриктно уређено како радници ангажовани преко агенција не би били “робови 21 века” како их називају немачке новине, али је од тога много важније да се оно што се у закону запише у стварности и спроводи. Јер, yаба добри закони ако се они не примењују, а радници наставе да раде у неконтролисаним агенцијама које их “изнајмљују” другим фирмама.

Љубинка Малешевић

Списак овлашћених на сајту министарства
Синдикалци кажу да је издавање дозволе агенцијама за посредовање у запошљавању грађана у земљи и иностранству добро регулисано, али да је проблем у контроли рада. Наиме, дозволе издаје Министарство за рад које је задужено и за проверу њиховог рада. Списак агенција које имају дозволу за рад налази се на сајту овог министарства као и на сајту Националне службе за запошљавања. Проблем је што поред легалних ради још толико нелегалних агенција које нико не контролише, а које нуде примамљиве понуде за посао.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести