Принос пшенице европски, а цена ниска

– Просечни приноси пшенице у Војводини су око 6,5 тона по хектару, што је веома добро – рекао је покрајински секретар за пољопривреду,

водопривреду и шумарство Вук Радојевић, који је заједно с државним секретаром у Министарству пољопривреде Данилом Голубовићем свечано отворио традиционалну манифестацију „Жетвени дан”.

Манифестацију организује Задружни савез Војводине, а ове године је одржана у атару општине Бач, на парцели између Бача и Бачког Новог Села, на њиви Давора Клецина.

Радојевић је напоменуо да се очекује добра и успешна сезона, а да од идуће године Министарство уводи нове мере које ће допринети укупном развоју пољопривреде.

Он очекује и далеко бољу сарадњу Покрајинског секретаријата и Министартва пољопривреде јер се само тако може више урадити за пољопривреднике. Он је рекао и да ће Покрајински фонд за развој пољопривреде радити још боље.

Данило Голубовић нагласио је да су у току и преговори с ЕУ и да је акциони план за поглавље 11, везано за пољопривреду, пре месец дана послат у Брисел, а да су ревизори за аграрно плаћање били у посети пре две недеље.

– Сељаци могу очекивати да ће већ од октобра моћи да конкуришу за ИПАРД фондове, а Србија ће до 2020. године моћи да повуче 185 милиона евра – казао је Голубовић, и додао да је српски сељак паметан и да ће знати да искористи ту прилику, а да очекују велики број захтева јер су пољопривредници већ спремни.

Директор Удружења „Жита Србије” Вукосав Саковић каже да нико не може појединачно формирати цену пшенице, а да је у последњих десет дана она пала са 16 динара на 15.

– Сељаци не могу бити задовољни јер цена пшенице сада износи 15 динара и тешко да може бити нижа – казао је Саковић, и додао да је ово година обарања светских рекорда у производњи пшенице.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов рекао је да се Жетвени дан у Општини Бач обележава десету годину заредом, а да је почетак жетве показатељ да ће овогодишњи принос бити добар.

– Општина Бач има 25.000 хектара обрадиве земље и више од две хиљаде газдинстава – навео је председник општине бач Драган Сташевић.

Председник Привредне коморе Војводине Ратко Филиповић казао је да година стартује богато, а да ће се ПКВ, по новом закону, припојити републичкој комори и да ће бити основана нова аграрна комора, која је неопходна сељацима.

Директор Продуктне берзе Жарко Галетин рекао је да с друге стране имамо робу неконтролисаног квалитета.

Организатори овогишњег жетвеног дана су Удружење „Задругар” из Бача и Задружни савез Војводине.

Маша Стакић

 

Национална референтна

лабораторија за млеко

– За неколико дана биће отворена Национална референтна лабораторија за млеко – најавио је државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић.

Он је додао да се само чека одлука Владе, а да ће цене анализе млека у тој лабораторији бити знатно ниже него што се до сада плаћало у лабораторијама које су радиле анализе.

 

Стоп за узурпаторе

Председник оппштине Бач Драган Сташевић рекао је да је за викенд почела жетва на узурпираним државним њивама у атару те локалне самоуправе. Жетву обавља Општина уз помоћ Пољочуварске службе и асистенцију полиције.

До сада је усев скинут за десет узурпираних хектара. Биће ускладиштен и продат, а рад комбајна биће наплаћен од узурпатора.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести