Принудна наплата за 58.993 фирми и грађана

За пола године у Централну евиденцију привремених ограничења права лица регистрованих у Агенцији за привредне регистре уписана је 51 активна мера кривичне евиденције и

276.310 мера ограничења. Мере ограничења односе се на забрану или ограничење обављања делатности или послова, забране располагања новчаним средствима, забране обављања дужности или позива одговорном лицу или предузетнику. Подаци за 58.993 домаћа и страна правна и физичка лица које је у оквиру Принудне наплате објавила Народна банка Србије унети су у ову евиденцију АПР-а.

Иначе, од 1. јуна прошле године почела је да ради централна евиденција изречених мера у којој се на једном месту налазе електронски подаци о решењима, пресудама и другим актима на основу којих су државни органи донели мере којима су забранили или ограничили обављање делатности или послова, располагање новцем и уделима у предузећима или обављање дужности одговорног лица у фирмама и предузетничким радњама.  Он би требало да буде јединствено место на којем би требало да се нађу они који на неки начин нарушавају правила у привредном животу, али и шанса да надлежни државни органи и јавност могу да прате како раде они са којима треба да сарађују или то већ чине.

Циљ је спречавање несметаног пословања оних који су варали или намерно уништавали предузећа. Закон предвиђа врло формалну квалификацију која води у ограничење права, а то су изречене забране обављања делатности, забрана располагања новцем, забрана вршења дужности, забрана располагања уделима, санкције пореских и других инспектора, као и одузимање лиценци.

- Ова платформа обезбеђује повезаност са више десетина институција, више од 30 инспекција, Пореском управом, НБС и судовима – објаснио је директор АПР-а Звонко Обрадовић. – Они треба да именују надлежне, који ће уносити изречене мере и то у року од три дана од њеног доношења. Ми ћемо одбацити регистрацију ако нам ови органи доставе меру ограничења. Имаћемо увид у проблематично пословање. Ово није регистар лоших директора, јер се примењује и на друге у предузећима. Информација о професиналној поузданости је веома значајна.

Одмах по оснивању централне евиденције привремених ограничења АПР је радио на уношењу  мера и првих дана највише их је било из домена Пореске управе – око 1.000.  Објављивани су само подаци о предузећима, док  личних података из казнене евиденције нема због заштите података о личности.

Ипак, значајно је то што ће онима који се нађу у овој евиденцији бити забрањене све врсте нове регистрације, од оснивања фирме до регистрације где се само мењају подаци, гаси фирма или се мења неки статус. Ова ограничења, међутим, не важе за повезанае рођаке или пријатеље, што многи стручњаци сматрају за велики недостатак и понављају да код нас не постоји регистар повезаних лица.

Љ. Малешевић

 

Све о одузетим дозволама, лиценцама, одобрењима

Преко веб сервиса успостављена је сарадња  између Агенције за привредни регистар и НБС, тако да се у њему  могу  наћи подаци о онима који не поштују правила понашања. Ти подаци уносе се у базу Централне евиденције привремених ограничења, без обзира да ли је реч о мерама пореских и инспекцијских органа, судским пресудама или решењеима надлежних органа о одузимању овлашћења, лиценци, дозвола, одобрења, концесија и субвенција физичким и правним лицима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести