Привредна комора да не издаје „дозволе” комуналцима

Комисија за заштиту конкуренције изразила је забринутост поводом Нацрта закона о комуналним делатностима и зато је

доставила мишљење Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истичући да те предложене промене представљају баријеру за улазак нових фирми у посао, али и за наставак рада оних које већ послују. Комисија је критиковала и што је изменама тог прописа предвиђено да испуњеност услова за обављање комуналних делатности утврђује Привредна комора Србије и о томе издаје акт, називајући то непотребном обавезом, „потенцијално негативном за стање конкуренције”.

Комисија је у мишљењу нагласила да би Закон требало да омогући да одређене услуге, које су повезане с комуналним делатностима, а могу да се обављају самостално, буду јасно одређене као услуге комерцијалног карактера. Такве услуге, наведено је у саопштењу Комисије, могу пружати под једнаким условима све фирме које испуњавају услове, а не само једна.

Услови и критеријуми морају бити дефинисани тако да не ограничавају приступ тржишту постојећим и будућим учесницима на тржишту, односно фирмама, нити да намећу услове који нису оправдани.

По мишљењу Комисије, ново законско решење представља додатну баријеру, како за улазак нових, тако и за наставак пословања постојећих учесника на тржишту, с могућим озбиљним последицама на рад оних предузећа која су регистрована за обављање комуналних делатности.

Комисија у саопштењу наводи да је Нацртом закона прописано да испуњеност услова за обављање комуналних делатности утврђује Привредна комора Србије, ако законом за поједину комуналну делатност није другачије прописано. Такође, утврђено је да ПКС издаје акт о испуњености услова за обављање те делатности јавном предузећу, привредном друштву, предузетнику или другом привредном субјекту који је уз захтев доставио потребне доказе, као и доказ о уплати трошкова за издавање акта о испуњености услова.

„Предложено законско решење мења положај и улогу ПКС-а тако што ствара значајну додатну обавезу за учеснике на тржишту, а Комисија сваку препреку, посебно на том, иначе специфичном тржишту које би требало отварати за улазак нових учесника, оцењује као непотребну и потенцијално негативну за стање конкуренције”, пише у саопштењу.

Д. Мл.

 

Конкуренција и праве цене

Став Комисије је да тај закон не би требало да поверава послове државне управе Привредној комори па је у складу с наведеним, предложена измена тог члана. Као генерална оцена, у мишљењу је изнето да је један од најважнијих циљева прописа да се на тржишту обезбеде равноправни услови за деловање свих учесника, наравно под претпоставком да испуњавају потребне услове.

„Само кроз борбу конкурената квалитетом и ценом, могу се остварити економски напредак и добробит друштва, а нарочито корист потрошача, што је циљ не само закона о заштити конкуренције већ и јасног опредељења Србије да конкуренција представља неопходан услов за развој привреде у целини”, закључак је Комисије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести