Проблем није програм, већ његово спровођење

Економија ће бити главна тема експозеа мандатара за састав нове владе Александра Вучића. Министар привреде Жељко Сертић

истиче да ће економија бити у фокусу нове владе додајући да ће посебна пажња бити посвећена примени нових закона и наставку реформи.

Оваква најава је у складу са препорукама које је пре неколико дана Европска комисија имала за унапређење економске политике Србије, али и онога што је пре две године било у фокусу Владе Србије. У европској препоруци на првом месту је ојачавање фискалне консолидације кроз остварење већих прихода и истовремену даљу штедњу односно даље стезање каиша. Од Србије се очекује да смањује буyетски дефицит у наредним годинама. Од наше државе очекује се и налажење одрживог решења за предузећа у реструктурирању, као и наставак реформи јавних предузећа. Ту је и почетак рационализације јавног сектора, решавање проблема лоших кредита, управљање новцем за капиталне инвестиције, поправљање пословне климе и веће запошљавање односно увођење реда на тржишту рада.

Препоруке Европске комисије су руку на срце у складу са оним за шта се Влада Србије залагала и на чему је радила прошле године. Међутим, оно што је прошле године започето и на чему је рађено у добром делу остало је незавршено и недоречено и поред добрих економских резултата које је Србија остварила и које су јој међународне финансијске организације признале. Фискални савет Србије неколико пута је прошле и на почетку ове године упозорио управо на оно што се сада као препорука добија из Европе, истичући проблем неспроведене рационализације јавног сектора, завршетка приватизације, реформе јавних предузећа, привлачења страних инвеститора. Управо због тога Владимир Вучковић, члан Фискалног савета Србије и тврди да нови економски програм Владе Србије није проблем, јер планови никада и нису били проблем, већ да ће прави тест бити примена записаних и обећаних мера.

- Нови економски програм владе није проблем, чак би се могао преписати стари програм, али ће први тест бити примена зацртаних мера. Највећи проблеми у Србији су већ препознати: високи дефицит, превелика запосленост у јавном сектору... На нивоу препознавања проблема добро стојимо, али је проблем у имплементацији – истакао је Вучковић.

Он подсећа да је претходна влада морала да штеди, смањи плате и пензије као и дефицит, али да се примећује, како каже, кашњење у реформи јавних предузећа, предузећа у реструктурирању и рационализацији јавног сектора.

Љ. Малешевић

 

Улагања су кључ

Ни за бившег министра привреде и председника Савета економиста Србије  Александра Влаховића нема дилеме у ком правцу Србија мора ићи уколико жели да изађе из економске кризе.

- Да би економија ишла узлазним трендом потребне су инвестиције, а оне су сада на нивоу од 18 процената БДП-а. За раст већи од три процента годишње потребно је најмање 22-23 одсто инвестиција у односу на БД, а то је шест и по до седам милијарди евра. Да би се те инвестиције реализовале морамо да изградимо конкурентан амбијент– закључио је Влаховић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести