Процењена вредност ИМК „Банат око 350 милиона динара

Стечајни управник огласио је продају Индустрију меса и конзерви „Банат”

у стечају из Банатског Карловца. Продаја ће бити спроведена методом јавног надметања 15. септембра, а процењена вредност је 349.443.000 динара. Најважнију имовину чине фабрички круг с управном зградом од 1.201,90 квадратни метар те свињски депо, прерада и санитарни блок, радионице, помоћни објекти, трафостанице, као и пословни простори и опрема у Панчеву, Вршцу, Краљеву, Алибунару и Банатском Карловцу.

Нажалост, ИМК „Банат” није једина фабрика из тог места која је пропала јер је иста судбина задесила и друге велике фирме, попут „Пешчаре” и Циглане, због чега се данас у Банатском Карловцу живи тешко, а све више мештана у потрази за послом напушта дом и одлази у веће градове. Општина Алибунар већ месецима има најмању просечну зараду у Војводини, али верују да се новим пројектима може покренути привреда. Уз то, надају се да ће успети да стимулишу мештане Банатског Карловца да се више баве воћарством јер су обронци Делиблатске пешчаре идеални за то.

Наиме, у алибунарској општини раде на пројектима изградње велике хладњаче од 3.000 тона и фабрике за прераду воћа, што би могла бити шанса и за незапослене из Банатског Карловаца, где је одувек било квалитетног воћа. Такође, већ неколико година испитује се исплативост изградње ветропаркова и инвеститори, који су задовољни добијеним резултатима, најављују почетак изградње првих ветрењача ове године па би можда захваљујући ветру, могао почети бољи живот за мештане Банатског Карловца. Уз то, кроз центар Банатског Карловца пролази магистрални пут Панчево–Вршац–Темишвар, који је некада спајао привреднике и омогућавао ефикасну међуграничну сарадњу.

Љ. Малешевић

 

Из неуспешних приватизацијастечај

Банатски Карловац је пре три деценије био препознатљив управо по месној индустрији „Банат”, која је у то време производила месне прерађевине за читаву бившу Југославију. После неколико неуспешних приватизација, фабрика је отишла у стечај, а некада је 1.200 радника у једној смени обрађивало 800 свиња, 200 крмача и 200 јунади.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести