Продају аутомобила гура кредит без камате

Грађани Србије се ретко одлучују за куповину стана, упркос повољним условима и ценама, али зато аутомобиле купују све више: за прва четири месеца продато је више возила него у

истом периду 2015. За то су најзаслужнији повољни кредити, размена возила „старо за ново” везана за „Фијатов” програм. Осим тога, у Србију се годишње увезе и до 100.000 половњака. Има ту свега и свачега, и по цени и по квалитету. Зато ту баш важи она изрека „Свака роба нађе купца”. Тај нови талас потпомогле су банке које, у сарадњи с дилерима, нуде аутомобиле на бескаматни кредит или су стопе знатно ниже од оних за готовинске кредите.

Ове године нове аутомобиле пазарило је 8.150 грађана, док их је лане било 6.500 у истом периоду. Осим нижих камата, банкари су понудили и прилично поједностављену процедуру: цео посао обраде кредита може се обавити у ауто-салону, без одлакса у банку.

Наш „Фијат” већ неколико месеци поново има акцију „старо за ново”. Најповољнији је аутомобил „панда“: ко да било који ауто старији од десет година, добија нову „панду”. Цена је аута је 7.999 евра, а кредит се отплаћује уз камату од 5,6 до 7,5 одсто.бавзено је учешће од 30 одсто.Отплата иде  три, пет или седам година. Они сарађују с банком Креди агрикол. У ауто-кући „Стојанов” кажу да интересовања има откако је акција почела. Без рециклаже и ван тог програма, банка нуди кредит, такође индексиран, уз учешће од 30 одсто, а камата је нула одсто. Клијент не плаћа додатне трошкове чак ни ако кредит врати пре уговореног рока, у целости или делимично.

У Интези нуде кредит од 3.000 до 30.000 евра. Учешће је 30 одсто, а камата 4,99 одсто. Рок отплате је до три године. Понуда важи за нова возила. За половне је камата 6,90 одсто, а висина зајма је од 2.000 до 5.000 евра за грађане. Рок отплате је до 72 месеца, а понуда важи до краја септембра ове године.

Ерсте банка тренутно у понуди нема ауто-зајам, али се зато њихови клијенти могу послужити готовинским динарским зајмом. Учешћа нема, рок отплате је 96 месеци, односно осам година. Камата креће већ од 13,95 одсто.Да се нешто дешава на тржишту аутомобила показују и подаци Кредитног бироа Удружења банка Србије: за прва четири месеца потрошачки кредити су забележили раст од 2,8 одсто, а укупан износ је 23,44милијарде динара. Те позајмице углавном су претходних година бележиле незнатан раст. Било је то из месеца у месец и ниже од процента, зато поменута бројка од готово три процента значи скоро успех.

Д. Вујошевић
 

Није бум

Продаја аутомобила бележи раст, али бума нема. На то ћемо још причекати. А чекамо да привредни раст постане већи, да радна места буду извеснија на дуже стазе, и нова и стара. Да нема најаве смањења броја запослених у јавном сектору, вероватно би и купаца возила, посебно нових, било више. Овако, нов ауто купује онај ко је стварно ситуиран и сугуран у посао или бизнис, а половни онај чије се претходно возилао распало. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести