Прво процениш бизнис па одеш у банку

Власници малих и средњих предузећа теже се одлучују да узму кредит него велике компаније. Нису само они обазриви већ и банке када им одобравају новце.

Зато се дешавало да након прикупљене документације обе страбе не добију оно што су очекивале. У Опртјунити банци која има седиште у Новом Саду одлучили су да помогну ове прве кораке и олакшју поступак малим а и средњим бизнисима.Пре пар месеци покренули су нову апликацију .Тако да садашњи а и будући клијенти могу да провере своју кредитну способност путем Интернета. Прва искуства су добра. А о томе зашто су осмислили ову апликацију директор Опортјунити банке за Србију Владимир Вукотић каже за “Дневник”.

- Знам да колеге имају сличне апликаицје које су намењене креидтирању становништва. Ми смо први у Србији а и у региоу који су покрнеули бизнис аплиаицју. Док проверава своју кредитну способност без одласка у банку клијент превазилази присхолошку баријеру. Истовремено му се смањују и трошкови, заинтересовани за кредит из места која су удаљенија од банке не морају да путују да би им службеници на лицу места израчунали кредитне могућности.

Вукотић објашњава да је апликација једноставна .Када је отворе клијенти ту треба да упишу бројке из својх биланса. Односно неопходно је да упишу приходе од продаје па оне додатне. Што се тиче трошкова које треба унети ту су они за порез, затим за запслене па за ренту, репроматеријале, све зависно од врсте посла. Апликација је намењена свим врстама малог и средњег бизиниса и у производњи,трговини те услужним делатностима. Када клијент  тачно унесе све подате за десетак минута добија одговор о томе да ли може да добије кредит и колики је лимит.

-Од почетка рада апликације имали смо преко хиљаду упита. Одбијена је трећина. А разлози за то су били углавном исти. Компанијама су рачуни били у блокади или су имали неповољан извештај о кашњењу из Кредитног бирао- објашњава Вукотић и додаје да клијент који на овај начин тестира своју кредитну способност не мора одмах да поднесе захтев. Циљ је да знају каква им је кредитна споосбност па ће се лакше одлучити када процене да им је новац потребан. Људи су то схватили а и проширили смо круг. Сада нам се  јављају клијенти и из удаљенијих места која нису покривена нашим пословним јединицама.

Вукотић наглашава да је нова апликаицја и њихов доприно и помоћ малом и средњем бизнису у овој 2016 која је код нас Година предузетништва.

Клијенти који провере себе путем апликације и добију задовољавајући одговор, касније долазе у банку да среде кредитну документацију.

- Банка има посебну услугу и за пољопривреднике. Њима службеници Банке на терену а преко таблета ,ако испуне услове, могу да одобре кредит. Самим тим и формалности око добијања новца су су скраћене.

Д. Вујошевић

Камате и клијенти

Када су камате у питању  оне су пале а за индексиране зајмове и испод два одсто за првокласне клијенте. Док је уобичајена стопа између 3 одсто и 4 одсто.

То важи за предузећа а за предузетнике су више јер у тој категорији чак 30 одсто њих има убележену доцњу.
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести