Пшеница кошта готово као кукуруз

Суморну слику прилично девастираног тржишта житарица није могло поправити ни нешто интензивније трговање на Продуктној берзи у Новом Саду. Недељни промет од 800

тона робе, укупне вредности 16.255.000 динара, и даље је испод очекиваних нивоа, али ипак улива наду да би наредни период могао донети већи промет и живље тржиште.

Цена кукуруза је у даљем паду: у недељи за нама је износила 16,94 дин/кг (15,40 без ПДВ-а), што је у односу на претходну недељу пад од 1,91 проценат. Нешто интензивнији извоз у односу на претходни период отвара неке перспективе за веће отварање тржишта кукуруза, утолико пре што је актуелна цена практично на нивоу оне у жетви, а уједно и најнижа у ширем окружењу.

Пшеницом се трговало на самом крају недеље, и то по 17,49 дин/кг (15,90 без ПДВ-а), што је у односу на последње трговање том робом на берзи 5,07 одсто јефтиније. Да ли је то сигнал да ће се цена пшеница ускоро изједначити с ценом кукуруза, остаје да се види, али то се, иако је врло ретко, дешавало и раније, па није немогуће да се понови.

Соја је задржала цену из претходне недеље. Наиме, том робом се трговало уколичини од 100 тона, и то по 41,80 дин/кг (38 без ПДВ-а).

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести