Радници ЕПС-а хоће пет пута више од других радника

О реструктурирању и отпуштању вишка радника у „Електропривреди Србије” прича се већ неколико година, али је на смањењу броја запослених мало тога учињено. Српски премијер

Александар Вучић је пре неколико дана изјавио да је незадовољан како тече реструктурирање ЕПС-а, објашњавајући да је до застоја у том поступку дошло, између осталог, и због тога што су радници тог јавног предузећа тражили да они који ће бити технолошки вишак добију отпремнине од 1.500 евра по години стажа.

– После су захтеве спустили на 900 евра по години стажа, док запослени у другим предузећима примају отпремнине од 300 евра по години стажа – рекао је Вучић. – При том, у ЕПС-у већ имају просечне плате од 80.000 динара.

Сличну оцену изнео је и председник Фискалног савета Србије професор Павле Петровић, тврдећи да је највећи проблем српске економије ЕПС с великим трошковима за запослене.

– Тај проблем у 2015. години није дотакнут – казао је Петровић. – Ове године план је смањивање броја запослених за 1.000, а толико је оних који одлазе у пензију. Чак и тих 1.000 се појављује као проблем јер није потписан колективни уговор. Сада се говори да су главни проблем отпремнине и радници траже 1.200 евра по години стажа, односно 900, на колико су касније смањили.

Ако се зна да је репер за отпремнине у Закону о раду 100 евра по години стажа, а да држава за предузећа у реструктурирању даје 200, нејасно је на основу чега запослени у ЕПС-у траже пет или десет пута веће отпремнине од других радника. Тим пре што радници у многим другим предузећима који су проглашени за технолошки вишак нису имали ни близу толике зараде, многи месецима нису примали плате, а сасвим је извесно да им због малих плата следује и мала пензија када до ње дођу. Уз све то, у ЕПС-у није потписан колективни уговор, а он би једини могао обезбедити отпремнине веће од оних које даје Закон о раду или државна одлука о предузећима у реструктурирању.

Колико би заправо требало новца издвојити за отпремнине које траже радници ЕПС-а који би требало да постану технолошки вишак најбоље илуструје податак да у том јавном предузећу, по оцени Фискалног савета Србије, има између 5.000 и 10.000 радника. Ако се чак узме и најмањи број процењеног технолошког вишка од 1.000 радника и помножи с 900 евра по години стажа, долази се до цифре од које се врти у глави и коју ниједно јавно предузеће – а то значи држава – не би могло исплатити. Поготово што би, уколико радници ЕПС-а успеју да добију више него што даје Закон о раду или одлука о отпремнинама у предузећима у реструктурирању, њиховим путем пошли и запослени у „Телекому”, „Србијагасу”, „Железницама Србије”...

Љ. Малешевић

 

Свима исто

Управо због повлашћеног положаја који су јавна предузећа, од којих су многа губиташи, имала у претходним годинама, економисти су сложни у оцени да вишак запослених у њима треба да се реши на начин на који се решава и у другим предузећима у рестуруктурирању, па и у решавању вишка запослених у јавном сектору. Ниједан економиста не види разлог да било ко од запослених у јавним предузећима, која годинама имају веће просечне плате од свих других у Србији, добија веће отпремнине од других радника. Поготово, ако петина вишка запослених у ЕПС-у има услове за пензионисање – њима по Закону о раду следи законска отпремнина предвиђена за све запослене који одлазе у пензију, а то је три просечне зараде.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести