Радници лако изгубе посао, а веома тешко га налазе

Празник рада у Србији дочекује око 780.000 незапослених људи и око 1.500.000 оних који раде. Радно место лако се губи а тешко налази, несигурност је велика, економска ситуација не говори да ће

ускоро бити боље, посебно не радницима, чији се положај, по речима председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, све више погоршава.

– Запослени у Србији живе у непрестаном страху од губитка радног места јер је број незапослених, који их лако могу заменити, огроман – каже Милић. – То је посебно видљиво у последње време, откако је промењено радно законодавство, које раднике оставља на ветрометини. Сада се најављују и даље промене Закона о раду и сигуран сам у то да неће ићи у корист радника.

Милић указује на то да је садашња ситуација у привреди и економији производ послењих деценија, када се много тога променило – и друштво, и држава, и окружење. Уследиле су приватизације и реструктурирања предузећа, много је било погрешних корака, угашена су многа радна места и некад велике фирме више не постоје, а отворено је мало нових фабрика.

– Многи људи једноставно се нису снашли у новој ситуацији, а и даље се не сналазе, о чему сведочи и то што је међу незапосленима много старијих од 50 година који се нису прилагодили новим условима и никоме не требају, а не треба ни говорити о томе како се осећа човек који остане без посла и без примања. Промене су огромне јер је од система који је полазио од човека, сада у првом плану капитал и на снази је најтврђи, неолоберални концепт. Права радника су све мања и иде се наруку послодавцима – истиче Милић.

Он каже да је несумњиво потребно изменити радно законодавство, али не на начин на који се то код нас чини пошто се при усклађивању наших прописа у тој области с европским то чини углавном тамо где је на штету радника.

– На састанку с представницима Европске комисије о усклађивању нашег законодавства с европским истакнуто је да то не значи укидање стечених права, а код нас се то чини, па се сада говори о могућем укидању трошкова за превоз и топли оброк јер европско законодавство то не познаје, али се заборавља да се у Европи поштују колективни уговори, да су права и обавезе послодаваца и запослених јасно дефинисана, да се зараде исплаћују редовно, да је немогуће да се порези и доприноси не уплаћују – каже Милић.

Он напомиње да је у Европи, међу радницима и грађанима, веома развијена свест о потреби заједничке борбе за одређена права, односно да је присутна солидарност. Тога, указује Милић, у Србији нема јер је страх од губитка посла велики.

– Недостаје нам солидарност на свим нивоима, људи су уморни, осећају се преваренима и нема критичне масе. Влада колективна апатија, много је енергије потрошено узалуд, нада у позитивне промене је изневерена, наступило је велико разочарење и безвољност – истиче Милић.

Да би се кренуло набоље, каже Милић, потребно је и да привредни амбијент у Србији буде такав да доведе праве инвеститоре, који ће имати повољан амбијент за пословање, а да то не буде додатно смањење радничких права.

Збго тога је потребно је и да се успостави прави социјални дијалог у којем ће сви партнери – послодавци, држава и синдикат – бити равноправни.

Д. Млађеновић

 

Шетња у Београду

У петак, 1. маја, у организацији Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката „Независност” планирана је шетња Београдом. Окупљање је на Тргу Николе Пашића у 11 часова, а потом ће се радници и окупљени грађани прошетати до Славије.

Дан раније, 30. априла, и у Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Нишу, на неколико пунктова, представнци синдиката ће, уз позив за долазак у Београд, упознавати грађане са свим важним питањима везаним за радно законодавство и права радника.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести