Радници најважнији део српске челичане

Председник Надзорног одбора смедеревске Железаре Бојан Бојкових каже да су радници најважнији део српске челичане и да ће, након што је преузме кинески Хбис,

они ће мати исте плате и бенефиције.
Он је за регионалну ТВ Н1 објаснио да је положај радника увек био исти и да је прекретница била приватизација УС Стеел-а, када је потписан колективни уговор, који је остао на снази и док је држава била власник и док је ХПК Инжењеринг управљао Железаром.
"Плате и бенефиције које су радници имали, имаће и са Кинезима, чак ће и повећање плата Хбис испоштовати", каже Бојковић.

Влада Србије прихватила је понуду компаније Хбис од 46 милиона евра, која се такође обавезала да ниједан од око 5000 запослених неће остати без посла. 
Бојковић каже да је купац пажљиво биран и да је кинеска компанија други произвођач челика у свету, да има годишњи обрт 43 милијарде долара и активу од 54 милијарде.

"То је државна компанија коју прате финансијске институције Кине, од којих само једна банка има активу од 20 хиљада милијарди долара. Бави се и бакром, енергетиком, има подружнице у седамдесетак земаља света, купили су недавно топионицу и рудник у Јужној Африци.
Постоји координација око преузимања Железаре између Владе Србије, Хбис и саме Железаре, што би требало да траје неколико месеци, каже гост Новог дана. Потписивање уговора очекује у неколико наредних недеља.

Бојковић каже да од 1. фебруара Железара не добија никакава средства од Владе Србије, а да је већину дугова држава намирила.
Бојковић је рекао да постоји много разлога због којих су се Кинези одлучили са смедеревску Железару.
"Инвестициони циклус у Железари никад није завршен, немате производе додате вредности, највише продајемо топлу ваљану траку, а то је сировина за даљу производњу, као неки међупроизвод. Компанија Хбис није класична корпорација, Железара се налази на идеалном положају на новом путу свиле, на Дунаву је, транспорт је врло лак, преко Дунава имају приступ тржишту целе Европе", објашњава он и додаје да се ради о дугорочности јер је посао са челиком цикличлан и стално постоје успони и падови.

"Битно је што добијамо компанију која мисли вишедеценијски, запосленост је обезбеђена на вишедеценијском нивоу".
Он каже да је Европска унија велики партнер Србије приликом продаје Железаре и да Европска комисија само тражи да се поштују њихове процедуре у продаји и пословању.

"ЕУ нам је помогла и све примедбе које су имали смо исправили. Не очекујем да праве било какав проблем".
Што се тиче производње и продаје, Бојковић наводи да ће на тржиште из Смедерева ићи само челик који се производи у Железари и очекује да ће за коју годину Железара доћи до максимума своје производње.
На питање због чега менаџерски уговор ХПК инжењеринга, који је управља Железаром, није јаван податак, Бојковић каже да је уговор тајан због конкуренције.

"Ниједан такав уговор у свету није објављен. Ту стоје поверљиви подаци - где се налазе сировине, како ће се пласирати производи, то не може да се објави јер не би могао да се води посао. Ту су и лични подаци свих људи који долазе. Када то обелоданите конкуренција вас има на длану и могу да повлаче потезе који иду на штету Железаре", рекао је он.
Иако цифре пословања са ХПК нису биле како треба, оваква форма менаџмента је задовољавајућа, сматра Бојковић.
"На неке ствари нисмо могли да утичемо, то вам је као да се у пољопривреди деси поплава".

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести