Радницима отпремнина и биро рада

Министарство привреде објавило је јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости за учестовање у поступку приватизације „Агрожива” АД из Житишта. Позвани су сви

заинтересовани инвеститори да доставе писмо о заинтересованости за учестовање у поступку приватизације те компаније за производњу меса. У том писму треба да наведу освновне податке о себи, предлог индикативне цене, инвестиционог програма, оквирног плана пословања и број запослених из садашњег „Агрожива” и ван њега, које су спремни да запосле на неодређено време. Инвеститори имају рок да се пријаве до 28. априла.

Пре неколико дана, после готово две године потпуне неизвесности, почело је пријављивање 375 радника „Агрожива” за социјални програм, који подразумева 200 евра по години стажа. Наиме, од 2010. године „Агрожив”, иначе једна од најпознатијих средњобанатских компанија, био је у стопроцентном власништву ЈП „Србијагас”, које је неизмирене дугове конвертовало у власништво. Покушај да се кроз новоотворену фирму у власништву „Србијагаса” оживи производња „Агрожива” није успео и од Нове године погони су празни јер су повериоци однели машине и опрему.

Пошто је у последње две године „Агрожив” био у власништву „БГ Мибраса”, није могао учествовати у државном социјалном програму јер није био ни државни ни приватни. Једноставно, није могао да се „удене” ни у један програм, све док није пронађен модел по којем је „Србијагас” пренео акције живинара на државу. Када је „Агро-

жив” недавно постао државно предузеће, створили су се услови и за спровођење социјалног програма.

– Вишемесечни разговори с Владом Србије, ресорним министарствима и синдикатима коначно су уродили плодом. Били смо на ивици да останемо без ичега, а сада смо добили најповољнији социјални програм који третира државна предузећа – објаснио је директор „Агрожива” Предраг Амиyић, додајући да ће пријављивање трајати до 10. априла, а након тога ће документација бити прослеђена Министарству рада.

После исплате отпремнина и повезивања стажа радницима, они ће бити пријављени на евиденцију Националне службе за запошљавање, што значи да ће моћи да остварују заштиту по програму те службе. Тек након тога над „Агроживом” ће бити отворен стечај.

Љ. Малешевић

 

Има ли наде

Уколико сада држава пронађе стратешког партнера спремног да покрене производњу „Агрожива”, има нада да ће део радника који ће бити на евиденцији незапослених поново доћи до радног места. Ако пак заинтересованих инвеститора не буде, сасвим је извесно да ће Средњобанатска област трајно остатити без једне од најпознатијих компанија.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести