Радничка права се сад још лакше крше

Нови Закон о раду, који је крајем јула ступио на снагу, по мишљењу синдикалних представника није донео никакав бољитак за раднике, напротив. По речима председника Уједињених гранских синдиката “Независност”

Бранислаава Чанка и председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, уместо отварања нових радних места, положај радника је све гори, радно место све несигурније, а полуга за заштиту радничких права све мање. Већ на правом кораку, истичу саговорници “Дневника”, Закон није поштован што се показало при утврђивању минималне зараде. Тако је практично поново потврђено да у Србији нису проблем закон, него то што се они не поштују.

- Оно што је било обећано да ће доношење новог Закона о раду донети - отварање нових радних емста нема - каже Чанак. - Да се нешто позитивно на том плану десило било би видљиво, промену на боље осетили би сви грађани Србије, а радници би били у позицији да од свог рада живе, а не да просе.

Због тога истиче Чанак, јасно је да  се ништа није променило те да је реч о пропагандној акцији о којој говори министар рада Александар Вулин - да је отворено 147.000 нових радних места, иако не говори и где су та радна места, не зна се у ком сектору су она отворена ни какви су ефекти . По његовим речима. за такав подухват и отврање толиког броја радних места потребно је неколико милијарди евра, а ако је неко и уложио толике паре у Србију, зашто се не зна ко. Уз то, каже Чанак, грађани би веома лако осетили толику промену јер би то значило значајан прилив средстава у све фондове, као и у буyет државе. Што се тиче броја од око 10.000 запослених, који су радили на “црно” а сада раде легално, Чанак каже да је веома тешко поверовати да су сви који су остали да раде. 

- Да је за свега неколико мсеци отворено готово 150.000 радних места то би било незапамћено, а такав ритам новозапошљавања није се десио нигде. Да јесте, то би значило опоравак Србије, даљи раст броја запослених, већи стандард грађана - истиче Чанак.

Предедник УГС “Независност” каже да се и овог пута потврдило да Закон о раду не ствара нова радна места, да то не обезбеђује ни Закон о запошљавању, већ да се тим документима само регулишу стандарди за ову област. 

- Не може закон да донесе нова радна места, за то је потребно да услови пословања буду повољни за инвеститоре: Нажалост, стање у Србији није такво, јер је много ударних рупа у улици у која се зове Србија и само њихово крпљење не омогућава бржу вожњу - наглкашава Чанак. 

Никакве позитивне ефекте новог Закона о раду, каже Горан Милић нема, осим инспекцијских конрола захваљујући којима  је одређен број запослених преведен у легалне токове.

- Новог запошљавања, које је било основни аргумент за доношње новог Закона о раду нема, а од надлежних и оних који су тврдили да ће захваљујући овом документу бити поспешено отварање нових радних места тражили смо да нам доставе податке о новим радним местима и наравно, нисмо га добили - каже Милић. - Нови закон омогућио је далеко лакше отпуштање.

Милић наглашава да су запсолени у Србији материјално и социјално потпуно несигурни, да минимална зарада не обезбеђује ни минимум за преживљавање и да је на сцени с једне стране виртуална стварност, а с друге реалност, те да је јасно да поклапања нема.

Д. Млађеновић

 

Ускоро нове промене

- Већ сада знамо да ће овај Закон о раду претпрети промене и да се то очекује крајем 2015. године - каже Горан Милћ. - На основу информација којима располажем тај, опет нови законски оквир претпреће измене у оним деловима који нису усаглашени са регулативу Европске уније.

По његовим речима, у синдикату оправдано страхују да ће нове промене поново ићи на штету права запослених

- Поново је иста слика пред нама - експертски тим ради на измени Закона, без присуства социлних партнера и зато сумњамо у добре намере и поштовање демоктатских принципа - да ће се о решењима разговарати, да ће  бити донет уз компромисе свих партнера, да ће се потштовати социјални дијалог и да ће бити одржана  јавна расправа - каже Милић.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести