Расад обећава добар лист „вирџиније”

На подручју Срема при крају је сезона расађивања дувана сорте „вирџинија”, а производња је заснована на прошлогодишњем нивоу.

Фабрика дувана „Јапан тобако интернешенел” (ЈТИ) из Сенте, од када је присутна у Србији, производњу „вирџиније” уговара углавном у Срему и највећи је обрађивач дувана у Србији. 

– Произвођачи су добро припремили земљиште и уз помоћ представника ЈТИ-ја произвели добар, квалитетан и здрав расад – каже главни менаџер за производњу дувана у компанији ЈТИ Жељко Ананић. – Падавине нису у великој мери одлагале расађивање, а допринеле су добрим особинама земљишта. Температуре нису биле високе па је све у свему почетак овогодишње производње дувана на нашем сировинском подручју успешан.

Највише „вирџиније” за компанију ЈТИ произведе се у атарима Голубинаца, Кукујеваца и Хртковаца, где је протеклих дана за расађивање ангажовано доста сезонске радне снаге. Произвођачи из сремских села истичу изузетно добру сарадњу с компанијом ЈТИ, а они су се, захваљујући коректним односима, дугорочно определили за узгајање „вирџиније”.

– Пре једанаест година кренули смо у производњу на четири хектара и с једном сушаром па смо сваке године повећавали по једну сушару и сада их имам шест, а под дуваном имамо 18 хектара – каже Рајко Савић из Голубинаца. – За сада се наше газдинство зауставља на тим површинама, док не видимо да ли ће се деца определити за останак на селу. Време нас је овог пролећа мало ометало у расађивању, али успели смо да расадимо све што смо планирали.

У атару Голубинаца пољопривредници „вирџинију” узгајају на око 1.200 хектара, од чега је највећи део уговорен са сенћанском фабриком ЈТИ, тако да је тај атар најзначајнија тачка на сировинском подручју ЈТИ-ја. 

– У производњи дувана има доста посла, толико да у Голубинцима немамо довољно сезонске радне снаге па у испомоћ на дуже време долазе сезонци са стране, из околине Бујановца и Костолца – истиче пољопривредник Миодраг Мина Лазић из Голубинаца. – Задовољни смо јер нам репроматеријал, стручна подршка и све што је неопходно, па и новчани аванси, стиже на време, тако да смо и овог пута благовремено добили финансијску подршку за неопходну радну снагу за садњу и окопавање. С осам-девет хектара годишње испоручујем око 15 тона сувог листа, чиме лично нисам задовољан јер увиђам да бих могао да постижем и боље приносе. Дуван се за Голубинчане показао као најисплативији јер је то усев који и пољопривредницима и целом селу даје највише.

У компанији ЈТИ напомињу да су са свим произвођачима који су претходне године испунили обавезе у погледу примене агротехнике и произвели дуван задовољавајућег квалитета, уговорили производњу дувана и у овој години.

– Компанија ЈТИ авансира производњу дувана кроз материјале за производњу и новчане авансе за радну снагу, а такође и за енергенте за сушење дувана у време бербе – наглашава Жељко Ананић. – Осим тога, представници ЈТИ-ја стално обучавају произвођаче, саветују их и контролишу производњу. Ако повољни услови за производњу дувана потрају, очекујемо добар квалитет, приносе од више од 2.000 килограма по хектару и добре приходе наших произвођача.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести