Раст надмашен, умерени ризик остаје

Бонитетска кућа „Дан и Бредстрит” је у јулском извештају сврстала Србију у групу земаља

с умереним ризиком пословања.

Процењено је и да ће њен привредни раст у овој и наредној бити већи него што је било предвиђено.

Рејтинг додељен некој држави указује на ризик пословања у тој земљи и даје информацију о ефикасности плаћања иностранству, као и о исплативости потенцијалних инвестиција.

„Подаци за први квартал ове године показују да је бруто домаћи производ Србије 3,5 одсто већи у односу на исти период лане, а главни покретач раста био је нето извоз, потпомогнут инвестицијама у извозно оријентисани производни сектор и сниженим трошковима увоза енергије”, наводи се у извештају ДиБ-а. Додаје се су инвестиције финансиране приливом страних директних инвестиција и кредитима захваљујући побољшаним кредитни условима у земљи, што је допринело расту индустријске производње од 10,5 одсто у поређењу с првим кварталом прошле године.

Како је истакнуто, ДиБ је изменио прогнозу раста БДП-а Србије за 2016. и 2017. годину и повећао је с 1,7 и 2,2 одсто на 2,3 и 2,8 одсто, уз напомену да постоје углавном спољни ризици који потенцијално могу успорити економски опоравак земље, као што су издржљивост банкарског сектора у еврозони, брегзит, потенцијални грегзит, као и могућа циклична рецесија у развијеном свету.

„Дан и Бредстрит” је највећа и најстарија бонитетна кућа на свету, која постоји више од 175 година а у Србији је заступа компанија „Бисноде”.

Д. У.

 

Заједно  с Хрватском, Мађарском...

У истој групи са Србијом су Хрватска, Бугарска, Мађарска, Македонија и Албанија.

Бољи рејтинг у региону имају Словенија и Румунија, које су окарактерисане као земље благог ризика. Нижи рејтинг од Србије у региону има Босна и Херцеговина као земља врло високог ризика.

У јулу је ризик повећан Великој Британији, Египту и Уругвају, док је смањен Аустралији.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести