Развој и будућност зависе од инфраструктуре

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изразила је очекивање да ће Влади у фокусу у наредном периоду бити

завршетак инфраструктурних пројеката, а као пример навела је да ће у марту следеће године бити завршене три деонице железничког Коридора 10. Говорећи о плановима у наредном периоду, она је рекла да ће на Самиту Кине и земаља Централне и Југоисточне Европе у Риги бити потписани уговори о финансирању два пројекта – модернизација пруге Београд–Будимпешта и ауто-пут Сурчин–Обреновац.

Она је, у изјави новинарима на 16. економском самиту, казала да ће се држава у наредном периоду такође фокусирати на реформу Катастра. Указала је, на питање о сарадњи с РС, да је врло важан пројекат и изградња моста Љубовија–Братунац те да су временске прилике направиле проблем око недељу дана, и да очекује да ће последњи стуб ускоро бити постављен и мост спојен. По њеним речима, требало би да идуће године мост буде проходан за пешаке и возила. Даље је указала на то да постоје одређени разговори о томе да се коначно пронађе законски начин да се признају лиценце свих грађевинара из РС и обратно.

– Није било једноставно ускладити законе да бисмо то могли урадити – навела је министарка Михајловић.

Када је реч о сарадњи с Русијом, она је навела да сви пројекти из руског кредита иду својим током и да ће крајем марта бити завршене три деонице на Коридору 10. Такође, како је додала, разговара се о модернизацији комплетне пруге Београд–Бар.

– Ако хоћемо да се повезујемо с Европом, морамо да имамо комплетан Коридор 10 повезан – поручила је она.

На питање зашто Влада планира да узме од Уједињених Арапских Емирата, као подршку буyету, милијарду долара кредита, када је буyет у суфициту, она је рекла да је буyет у плусу, и да је то Влада која је већ дуже ликвидна.

– Мислим да о детаљима треба да разговара министар финансија, а ја сам ту да трошим новац за инфраструктуру и пројекте – истакла је Зорана Михајловић, додајући да се тај новац узима због сигурности, и да се земља неће додатно задуживати.

Она је истакла да је Влада Србије од прошлог Економског самита до овог доста тога урадила, али да она, као и остали чланови Владе, увек жели више и зато никада није суперзадовољна.

– Када посматрамо цео регион Западног Балкана, Србија је за кратко време направила озбиљне кораке у економским реформама. Погледајте електронску грађевинску дозволу, која је револуционарни помак у Србији – казала је она.

Такође је додала да је, ако се погледа чиста статистика, удео грађевинарства у БДП-у био 4,5 одсто, а данас 5,7, и то за само 2,5 године. Нико, по њеним речима, не каже да је све фантастично, али идемо бржим корацима него што је то био случај.

Е. Дн.

 

Време да се убрзају реформе

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је  да су Србија и земље региона последњу годину постигиле велики напредак на путу евроинтеграција, и истакао да је сада време да се убрзају реформе и напредак у оквиру економских трансформација. Мекалистер је, на уводном панелу 16. економског самита Србије, који организује „ТГИ груп интернешенел”, подсетио на то да су у последњих 12 месеци отворена поглавља за Србију, да је Босна и Херцеговина потписала Споразум о стабилизацији и придруживању с ЕУ, да је Црна Гора на прагу да постане чланица НАТО-а... Он је додао и да су недавни изазови, попут мигрантске кризе, показали да ЕУ има стратешки интерес да регион Западног Балкана буде стабилан и да се прикључи европској породици.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести