Развој малих и средњих предузећа база за даљи развој

Развој малих и средњих предузећа у Србији, посебно у ИТ и енергетском сектору, представља снажну базу за економски развој земље,

оценили су на састанку потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић и представници ЕБРД-а.

Представници ЕБРД-а Пол Џенингс и Џош Лоуд посебно су истакли да економске реформе, које је Србија до сада спровела, представљају снажну базу за економски развој.

Џенингс и Лоуд су нагласили да њихова посета долази у тренутку када у Србији ствари, у економском смислу, иду на боље и оценили да је ситуација обећавајућа и поред изазова који постоје.

Како је саопштено из парламента, посебна пажња у разговору посвећена је стварању предуслова за развој малих и средњих предузећа, равномерни регионални развој и инфраструктурне пројекте.

На састанку, којем је присуствовао и директор ЕБРД-а у Србији Данијел Берг, оцењено је и да је потребно обезбедити банкарску подршку малим и средњим предузећима, као и микрофинансирање, посебно у женском предузетништву.

Потпредседник Скупштине Маринковић истакао је да је посета представника ЕБРД-а увек прилика да и парламентарци дају свој допринос наставку сарадње између Србије и те организације.

Он је указао на напор који је Скупштина уложила како би се имплементирале мере фискалне консолидације, смањио дефицит и јавни дуг землке, привукле директне стране инвестиције и отворила нова радна места у приватном сектору.

"Међународна позиција Србије је добра, а Србија је стуб стабилности у региону и уз све постигнуто на економском плану, наш привредни раст је загарантован", навео је Маринковић.

Он је додао да је развој малих и средњих предузећа основ економског раста, због чега Србија подржава и субвенционише старт уп пројекте, посебно у производним делатностима.

Како је рекао, у наредним годинама фокус ће бити на развоју и упошљавању ИТ сектора, али и развоју малих и средњих предузећа у енергетском сектору, посебно у области обновљивих извора енергије.

Маринковић је подсетио да је приоритет развој инфраструктуре у Србији, која ће поред повезивања региона, омогућити и економско јачање замље, наводећи да је прошле године у нашој земљи изграђено 110 километара аутопута.

"Ако се у наредним годинама настави овим темпом, уз друге економске мере, имамо шансу да подстакнемо све делове земље и омогућимо равномеран регионални развој", закључио је Маринковић.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести