Род заглављен у потопљеним ритовима

Стање у ритовима на подручју кањишке општине за пољопривреднике је равно елементарној непогоди, јер је због високог ниова подземних вода на 3.500 до 4.000 хектара, онемогућио скидање већине усева

и обрада земљишта. Најтежа ситуација је у кањишко-адорјанском риту где су парцеле остале под необраним кукурузом, неизвађеном шећерном репом и штетом на луцериштима, а већина произвођача није могла да обави јесењу сетву и зимско орање.

Чланица Општинског већа Кањиже за ресор пољопривреде Моника Халас каже да је упућен захтев Фабрици шећера „ТЕ-ТО” Сента да се произвођачима, који нису могли да изваде и предају шећерну репу помогне у санирању штете. Она најављује да ће општина заједно са асоцијацијом пољопривредних удружења, Аграрном унијом општине Кањижа упутити захтев Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за пољопривреду да се пољопривредници за њиве у ритовима са којих нису могли да уберу род и да их обраде ослободе обавезе плаћања накнаде за одводњавање.

Руководилац деоница мелиорационог система у кањишкој општини Рудолф Ердег из Водопривредног предузећа ДТД „Сента” на подручју кањишке општине, у којој је разграната мрежа канала око 250 километара, објашњава да је до свега дошло због склопа више неповољних околности, јер је претходна година била јако кишовита јер је у односу на просечних 500 до 600 милиметара падавина годишње, а лане је измерено око 900. Та количина падавина се расподелила углавном лане у девет месеци. У првом поугодишту је било прео 400 милиметара па су подземне воде средином августа досегле максимум, уочи главне сезоне бербе кукуруза и других усева.

Ердег напомиње да је прилике је погоршала и околност да је у септембру палу 170 милиметара падавина, па су те кише онемогућиле радове у кањишком риту па је род остао на многим њивама. Највећи проблеми су у кањишком риту, а необраних кукуруза који су под водом има и у атару Малих Пијаца.

Председник Аграрне уније општине Кањижа Александар Стојановић каже да је слична ситуација у свим ритовима у општини, а да су највише погођени они произвођачи који све њива имају у ритовима, посебно сточари, јер су дошли до тога да поред својих њива куповати сточну храну.

- Према нашим проценама у ритовима је необрано око 70 посто кукуруза, 20 посто сирка и сунцокрета и половина површина под шећерном репом. На луцериштима и ливадама пољопривредници су остали и без другог откоса детелине и сена. Ситуација је доста озбиљна и критична, поготово што знамо да ако се на тешким ритским теренима њиве не обраде у јесен и остану без зимске бразде, те њиве остају у парлогу, тако да ће многи пољопривредници на овим њивама имати испад две сезоне - указује Стојановић.

М. Митровић

 

Фале каналчићи

- Каналски систем није узроковао ову неповољну ситуацију: Проблем је што ритска земља је водонепропусна, па мора да се са њива одводи мањим каналчићима до малиорационих канала који су у надлежности Водопривредног предузећа ДТД „Сента” - објашњава Рудолф Ердег.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести