С Немцима купују фабрику у Новом Саду

Представници немачке компаније из области енергетике „R plus S Solution” из Фулде боравили су у новосадској компанији „Енерготехника – Јужна Бачка” и том приликом два челна човека Драгољуб Збиљић и Маркус Ронер

 разговарали су о реализацији бизнис-планова и даљој сарадњи, започетој пре две године потписивањем писма о намерама у Градској кући у Новом Саду.

Пословна сарадња резултирала је оснивањем заједничког предузећа  РСЕ с равноправним власништвиом капитала, које успешно послује у Фулди, као и оснивач, компанија „Јужна Бачка”, која је лидер у енергетици у Србији. По Збиљићевим речима, и на средњем и на високом напону нема конкуренцију у земљи. У првој половини ове године „Енерготехника – Јужна Бачка” је остварила приход око 70 до 80 милиона евра већи него лане. Сада су с немачким компањоном у великим инвестиционим плановима.

– С пословним партнерима управо разговарамо о томе да предузеће РСЕ купи једну познату новосадску фабрику, али за сада не могу да кажем коју – рекао је власник „Енерготехнике – Јужна Бачка” Драгољуб Збиљић. –Уколико се инвестиција оствари, запослићемо око 400 радника у Новом Саду, што ће бити добар показатељ да се, паралелно с политичким везама које наша земља остварује, сарадња одвија и на привредном плану, што је значајно, имајући у виду да је Немачка лидер у ЕУ.

Добра пословна сардња се преточила и у спорт па је тако у просторијама „Енерготехнике – Јужна Бачка” потписан уговор између Фудбалског клуба „Борусија” из Фулде, чији је генерални спонзор РСЕ, са Школом фудбала „Петар Пуача” коју спонзорше „Енерготехника – Јужна Бачка”.
Говорећи о томе како ради заједничко предузеће РСЕ у Фулди, директор компаније РСЕ Фулда Матијас Предојевић је изјавио да фабрика запошљава 300 радника, од којих је 180 у Немачку дошло из наше земље.

– План је да имамо 900 радника, од којих би  650 било из Србије – казао је саговорник. – Обука радника је у „Јужној Бачкој”, пре свега у делу учења језика, а радници морају да буду квалификовани за електрорадове на ниском и средњем напони, и свака три месеца нових 40 радника одлази у Немачку, да појача рад у фирми РСЕ.

Немачки компањон није штедео речи хвале за српског партнера, уз констатцију да је добро што пословну сарадњу сада прати и она у области спорта, где, по оцени Маркуса Ронера, не постоји одговарајући финансијски ангажман немачких привредника
– Поносни смо на сардњу с новосадком компанијом и много тога смо научили једни од других – казао је власник и генерални директор Р плус С Солутионса Ронер.

Он је приметио да су радници из Србије и стручни и вредни, и објаснио да запослени у заједничкој компанији добијају сталан посао и боравак, а после пола године да могу да доведу и породице.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести