Само струја скупље греје него лане

Почетак грејне сезоне се примакао јер је до 15. октобра, када она званично почиње, остало мање од месец дана. Будући да су трошкови за грејање значајна ставка у кућном буџету,

о томе се мора на време размишљати јер они, без обзира на енергент који се користи, неће бити мали. Како ће се грађани Србије грејати и колико ће их то коштати, наравно,  зависи од врсте енергената, али и неких других параметара – времена када се енергент троши, изолације...

У односу на прошлу годину, по свему судећи, неће бити великих промена када су трошкови за грејање у питању. Што се тиче грејања преко даљинских система, готово да ниједна топлана неће снизити цену грејања, или ће евентуална снижења бити занемарљива.

Грејање преко топлана углавном се плаћа током целе године, а греје се шест месеци па је за стан од 60 квадратних метара рачун за грејање сваког месеца око 6.000 динара, што практично значи да се годишње на име тих трошквоа плати око 72.000.

Грејање на струју, сигурно је, биће скупље јер ће од 1. октобра њена цена бити 3,8 одсто виша, а сигурно је и да ће, у односу на прошлу грејну сезону, у овој која следи трошкови грејања на природни гас, пре свега за индивидуална домаћинства, бити нижа јер је тај енергент јефтинији.

Они који се греју на струју сигурно знају да трошкови зависе од неколико параметара – врсте пећи, времена коришћења и потрошње, као и да се значајно увећавају уз већу потрошњу.

Тако треба рачунати да ће за, рецимо, 1.200 киловата и исти број скупих и јефтиних, месечни рачун, уместо садашњих око 8.300 динара, бити око 300 динара виши.

Међутим, уколико се пређе у најскупљу, црвену тарифу, и потроши 1.601 киловат, од којих је 1.000 скупих, а 601 јефтини, рачун ће бити око 13.000 динара месечно, док ће уз исти број киловата, али 600 скупих и 1.001 јефтини рачун бити око 10.000 динара.

Наиме, приликом грејања на струју веома је важно водити рачуна о броју потрошених киловата, али и времену када се струја троши јер је киловат у црвеној зони значајно скупљи него у плавој: у тој зони је око 5,8 динара, а у црвеној око 17,5. Рачун за струју може бити виши или нижи и у зависности од времена када се струја троши јер је цена киловата током дана четири пута виша него у периоду од 23 сата до 7 следећег дана.

Потрошачи природног гаса би ове грејне сезоне требало да имају ниже трошкове грејања јер је кубни метар сада око 15 одсто јефтинији него прошлог октобра: садашња цена му је око 40 динара, док је лане коштао око 46. То значи да ће за потрошњу од 300 кубних метара гаса месечно рачун бити око 12.000 динара, уместо лањских око 13.800. 

Они који се греју на чврста горива, угаљ и дрва, већ сад могу да купе огрев, а све је више оних који се одлучују на то да своја домаћинства загревају коришћењем огревног дрвета. Цене угља и дрва зависе од врсте, као и места одакле стиже на стовариште, па и од места у којима се продаје, и далеко је јефтинији ако се купује у мањим местима или у рудницима.

Тако се тона дрвеног угља у Новом Саду продаје по око 7.300 динара, а око 12.300 динара кошта сушени лигнит „вреоци”, тона каменог угља „бановићи” продаје за око 14.000 динара, док просторни метар огревног дрвета кошта око 5.000 динара.

Тим трошковима треба додати и оне за превоз, а кад су дрва у питању – и за сечу, а цене се разликују од стоваришта до стоваришта.

Д. Млађеновић

Најповољније дрво, најскупљи лож-уље, бутан-гас...
Трошкови грејања домаћинства зависе од врсте енергента, ефикасности пећи које се користе, као и квалитета изолације стамбеног простора.

Тако је већ неколико година најповољније загревати домаћинство огревним дрветом, а најскупље уколико се користи лож-уље, пропан-бутан гас и електрична енергија директно у грејним телима и котловима за етажно грејање.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести