Само жалба спасава 50.000 паушалаца

Паушални порески обвезници већ две године се жале на то да им надлежни из Пореске управе не шаљу решења, па не знају колика им је пореска обавеза и не могу

да је плате. Ипак, порезници су сада решења послали и пре двадесетак дана почела су да стижу на адресе паушалних обвезника. То је паушалцима решило један проблем јер знају колика им је обавеза, али им је, истовремено, донело нове тешкоће. Наиме, износи који се налазе у решењима за већину су превисоки и многи не знају како да изађу на крај са трошковима. А треба рећи да у Србији послује око 50.000 обвезника који порез плаћају паушално, а нешто мање од половине је из Војводине.

- Обвезници који су добили решења о паушалном порезу с износима за који сматрају да су превисоки требало би да се жале надлежној пореској управи - каже порески стручњак Ђерђ Пап. - То им отвара могућност да им порезници одреде нижи  износ пореза, што ће им свакакако олакшати плаћање. Пушалци не треба да забораве да, према  важећим прописима, имају право на редован репрограм што значи да своју пореску обавезу могу да плате у 24 месечне рате. Истина, про томе им, док не испуне све обавезе, уз порез иде и плаћање законске затезне камате на остатак дуга. Ова камата је од ове године умањена и износи колико и референтна стопа Народне банке Србије  - четири одсто. Затварање бизниса је последња опција о којој треба да размишљају тек када исцрпе све ове могућности.
 
Паушални обвезници не само да су сада на мукама већ су и испустили могућност за општи репрограм. Током ове године надлежни су омогућавали плаћање старих пореских овавеза  под условима повољнијим од законских. Међутим...
 
- С обзиром да су решења каснила и да обвезници нису знали колико су дужни нису ни могли да се јаве за тај повољнији репрограм и тако испуне обавезе под повољнијим условима јер је рок био март ове године - обајшњава председник Удружења рачуновођа у Војводини Јован Беара. - Обвезницима који су дуже време плаћали порез паушално је лакше јер су могли да остављају новац на страну и сада испуне обавезе. Тешко је онима који су мењали статус и прешли из статуса плаћања по књигама у паупшалце, као и онима који су почели бизнис па нису имали решења и обавезе из претходних година.
Д. Вујошевић
 
Здравствено осигурање
Паушалним обвезницима је у циљу да своје обавезе испуне што пре јер без тога не могу да добију потврду о испуњеним пореским обавезама. Од тога им пак зависи много тога па и добијање кредита и здравствено осигурање. Многи ће се баш због тога одлучити на репрограм јер ће тако лакше испунити обавезе, али не јефтино јер је камата од четири одсто прилично висока, посебно ако се зна да им банке одобравају динарске кредите већ од пет одсто.
 
Многи паушалци зато се и питају шта их наредне године чека у области пореза, али и других прописа, а то није добор. Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије каже да је једна од битних ствару у пословању предузентика предвидивост, а да је уз оваква пореска решења нема и то кривицом државе.
 
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести