САЗНАЈЕМО: Паорима по хектару три пута мање пара

Субвенције по хектару за ову годину биће највероватније три пута мање него лане јер ће уместо 12.000 динара, пољопривредници добити свега 4.000, сазнаје незванично

„Дневник” у Влади Србије.

С друге стране, сточари могу да одахну јер субвенције у тој грани аграра остају непромењене.

Коначна одлука о директним плаћањима за ратарску производњу ће бити донета данас или у понедељак јер се чека коначни став Владе Србије, али и мишљење Међународног монетарног фонда. Међутим, како сада ствари стоје, паори ће од државе добити највише две хиљаде динара у новцу и 2.000 динара за минерално ђубриво. Како „Дневник” такође сазнаје, можда су могуће мање корекције тих износа, али се суштина неће променити, а она је да ће субвенције бити далеко мање него ранијих година.

Пољопривредници су лане имали право на субвенције од 12.000 динара. Од тога је 6.000 динара било у новцу, а 6.000 динара за минерално ђубриво и гориво. Право су имала регистрована газдинства, и то највише за 20 хектара. Годину раније, то јест 2013, субвенције су плаћане за 100 хектара по газдинству.

Како образлажу у Влади, до смањења директних давања по хектару  долази због мањка новца у буyету због лањског дуга од око десет милијарди динара који треба исплатити до марта и због намере да се више пара издвоји за улагања у производњу, то јест у инвестиције.

Треба подсетити и на то да је у буyету за ову годину Министарство пољопривреде је добило 40,6 милијарди динара. То је милијарду мање него лане, када је буyет био 41,6 милијарду, али у Министарству тврде да давања неће бити смањена, као и да је планирано дупло више за инвестиције. У расподели прихода највећи део односи се на субвенције у области пољопривреде – 28 милијарди динара.

За субвеницију је лане било пријављено 1,65 милион хектара, што је готово половина пољопривредног земљишта којим Србија располаже, а да би се све то исплатило, држави је требало 9,8 милијарди динара. На време је исплаћено тек нешто мање од 49.000 газдинстава, а осталих око 200.000 ће морати још мало да причека.

Расправе о томе да ле уопште треба исплаћивати субвенције по хектару трају већ годинама, правог одговора и рачунице нема, али се држава ипак одлучује на то да предност да инвестицијама. Како ће та нова инвестициона политика бити спроведена у пракси, остаје да видимо.

Када је сточарство у питању, у Министарства пољопривреде и заштите животне средине тврде да премија за млеко неће бити укинута ни смањивана, и да ће произвођачи бити заштићени. У изменама и допунама Закона о подстицајима стоји да ће премија за млеко бити до седам динара и неће бити смањивана.

М. Стакић

 

Пољопривреди дати, а не узимати

– Уколико субвенције заиста буду само 4.000 динара по хектару, то ће бити доказ да Влада не препознаје пољопривреду као развојну шансу – изјавио је  за „Дневник” пољопривредник из Каћа Војислав Малешев, који је и члан удружења пољопривредника Клуб „100П плус“. – Пољопривредници ће свакако бити огорчени, али не и изненађени таквом одлуком. Уместо да држава помогне грани привреда која има суфицит извоза, она је смањењем директних давања спутава и не знам како ћемо се уопште извући из те ситуације.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести