Шећер скупљи пет одсто

Још једно поскупљење изненадило је грађане – нову, вишу цену, има и шећер.

Наиме, велепродајна цена шећера виша је пет одсто, односно са 70 динара килограм отишла је на 74, а у малопродаји килограм шећера кошта око 85 динара. И чим је цена повећана – шећера поново има на рафовима свих продавница у Србији, али нико не уме да објасни зашто је поскупео. Као агрумент наводи се да раст цене шећера и на страним тржиштима, али с обзиром на то да га наша држава извози, а не увози, остаје нејасно зашто је покупео у Србији.

У компанији „Суноко” објашњавају да је реч о краткотрајном сплету околности, истичући да су произвођачи шећера само једна од карика у снабдевању продајних објеката шећером. Тврде да се тржиште шећера релативно опоравило, што даје додатну економску стабилност тој привредној грани па самим тим и не очекују повећање цене шећера.

Директорка Пословне заједнице за индустријско биље Олга Чуровић тврди да нема разлога за било какву бојазан од несташице, да ће шећера бити довољно за потребе нашег тржишта, али и за пласман у иностранство.

Љ. М.

 

Прошле године добар извоз

Прошле године Србија је извезла 197.128 тона шећера. Шећер из наше земље стигао је на тржишта Бугарске, Румуније, Грчке, Албаније, Мађарске, бивших југословенских република, али и Италије, Русије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести