Шећерана јабука раздора за Матијевића и Костића

Највећи произвођач шећерне репе у Србији „Матијевић аграр“, који годинама покрива од пет до десет одсто укупно засејане репе,

сматра да се никако не сме дозволити да Фабрику шећера „Те -То“ у Сенти купи „МК група“, што је ове седмице најавио њен власник Миодраг Костић.

Том бизнисмену то би била четврта шећерана јер већ има у поседу шећеране у Ковачици, Врбасу и Пећинцима, које прерађују шећерну репу, док оне у Бачу, Сремској Митровци и Ковину држи закључане.

Директор „Матијевић аграра“ Зоран Матијевић сматра да би прелазак Фабрике шећера у Сенти у руке „МК групе“ био раван катастрофи.

– То би била фатална грешка за шећерну индустрију, која има перспективу раста, због обрадивих површина и климе! – каже Зоран Матијевић. – Није тачно да су „МК групи“ потребни додатни капацитети јер већ има три шећеране у власништву, у  Бачу, Сремској Митровици и Ковину, и ниједна не ради.

Уколико „МК група“ купи сенћанску шећерану, каже он, она би вероватно отишла у стечај, а машине и постројења завршили у старом гвожђу.

Матијевић упозорава на то да би преузимањем Сенте Србија добила монополисту у шећерној индустрији, што МК и сада јесте јер већ покрива више од 50 одсто тржишта, а монопол користи и данас тако што је у Србији килограм шећера најскупљи у региону.

– Србија може доћи у позицију да буде увозник шећера, премда наша земља има потенцијале да произведе три пута више него сада, чак 1.300 000 тона шећера за тржишта  бивших југословенских република, Албаније, Румуније, Бугарске, Грчке, чак и Мађарске, где је остала само једна шећерана. Србија сада има квоту за извоз 180.000 тона шећера у ЕУ, али су извозне количине подложне изменама – објашњава Матијевић.  

Треба, каже он, наложити активирање или продају шећерана у Београду, Пожаревцу, Српској Црњи, уз већ поменуте Костићеве које не раде.

– Нормално је да радимо за мање марже, али зато треба запослити велику индустрију шећера, уз коју се наслањају и друге индустрије којима је шећер главна сировина. Монопол једног играча, који ће то највероватније продати некој немачкој или француској групацији – већ круже приче да је посао договорен – ти исти ће угасити све шећеране у Србији па ћемо шећер увозити из Француске или Немачке по дупло већој цени, није добар – закључује Матијевић.

Подсећамо да је Комисија за заштиту конкуренције по службеној дужности наставила поступак испитивања концентрације, који је покренут на основу пријаве коју је поднело ДОО „Суноко“ Нови Сад у власништву „МК групе“.

З. Делић

 

Повећала би се производња

Миодраг Костић је недавно изјавио да би куповином шећеране у Сенти производња шећера била још већа и да бисмо били спремнији за улазак у ЕУ.

– У Србији се сада произведе 350.000 шећера, што је 150.000 тона више него што је потребно овдашњем тржишту – рекао је Костић, наводећи да је сенћанска шећерана у огромној блокади због чега би могла отићи у стечај.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести