Сертић: Тендер за Галенику за неколико дана

Објављивање тендера за Галенику може да се очекује за неколико дана, изјавио је данас министар привреде Жељко Сертић и додао да је циљ да ова фармацеутска компанија добије стратешког партнера.

"На последњој седници владе донели смо одлуку о моделу за процес приватизације Галенике, па у наредних неколико дана можемо очекивати технички завршетак и објаву конкурса”, рекао је Сертић  Танјугу.Према његовим речима, циљ је да Галеника добије штратешког парнера који би уношењем свежег капитала и нове технологије омогућио да та компанија настави да ради и искористи све потенцијале.

Сертић је указао да се истовремено морају решавати нагомилани дугови тог предузећа из претходног периода.Од око 220 милиона долара укупног дуга, додаје он, 50-ак милиона везано је само за банке са којима се тешко преговара, док су остатак обавезе Галенике према државним повериоцима.

”Дугови су озбиљно оптерећење. Ми смо разговарали са неколико заинтерсованих компанија које су постављале одређене друге услове за регулисање фармацеустког тржишта”, рекао је министар додајући да је то “комплексна ствар која не задире у класичну приватизацију”.То је, како је рекао, делом и у надлежности Министарства здравља.

"Разговарамо са министром здравља Златибором Лончаром, али и приватизационим саветником, а сва питања ћемо решавати заједно”, рекао је Сертић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести