Шестовић: Рационализација штеди 300 милинона евра у буџету

Главни економиста Светске банке за Србију Лазар Шестовић изјавио је данас да ће Србија у 2016. години, захваљујући рационализацији, уштедети 300 милиона евра у буџету
sestovic lazar/tanjug
Фото: Tanjug

на име плата за запослене у јавној управи.

"Урађено је много у последњих годину дана. Рационализација државне управе је кључни фактор за уштеде у буџету. Србија ће у 2016. утрошити 1,5 одсто мање бруто домаћег производа, односно уштедеће 300 милиона евра за плате у јавној управи", навео је Шестовић на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, прошле године је број запослених у јавном сектору смањен за 19.000 људи кроз природан одлив, односно пензионисање, и кроз добровољне одласке по основу социјалног програма.

Шестовић је истакао да је извоз постао главни фактор раста српске привреде, а да све значајнију улогу у томе игра и потрошња домаћинстава.

"Извоз је главни фактор раста српске привреде, и у претходних седам месеци је био одличан. Знатно је смањен спољнотрговински дефицит, тако да се смањује и јавни дуг. Забележен је раст извоза у 19 од 20 области, не само раст извоза Фијата", рекао је Шестовић на конференцји за медије.

Потрошња је још један фактор који је допринео привредном расту, навео је и додао да је на то утицало смањење камата и раст кредитне активности банака према домаћинствима.

Кредитирање је, према његовим речима, повећано чак за 10 процената.

Наводећи да је постигнут и раст у капиталним улагањима, Шестовић је оценио да то ствара потенцијал за даљу привредну експанзију у следећој години.

"Изгледи за раст ће се додатно побољшати са даљим одмицањем реформе јавних и друштвених предузећа, јер ће се смањити финансијски  трошкови државе према тим субјектима. То је баласт који је сад много лакши", рекао је он.

Посебно је нагласио напредак у процедури електронског издавања грађевинских дозвола, изразивши наду да ће по том основу Србија знатно напредовати на новој ранг листи "Дуинг бизниса"-а.

Прецизирао је да је број издатих грађевинских дозвола скочио за 20 одсто, углавном за градњу за колективно становање, док је вредност радова у грађевинарству порасла за 50 одсто.

Шестовић је додао да је смањење стопе незапослености на 15,2 одсто најнижи проценат од 2009. године, али да, нажалост, и даље велики број људи налази посао у неформалном сектору.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести